Bijzondere voorstelling over Etty Hillesum in Oude Mattheüs

Algemeen

EIBERGEN - De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de PKN-gemeenten Eibergen/Rekken en Neede en de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie hebben weer een bijzondere voorstelling georganiseerd, die een week voor de Dag van de Holocaust plaatsvindt. Op zondag 20 januari komt Vocalgroep Choral met een voorstelling over Etty Hillesum, een joodse vrouw die velen geïnspireerd heeft met de door haar nagelaten dagboeken en brieven, naar de Oude Mattheüskerk, Grotestraat 50 te Eibergen. De voorstelling begint om 15.30 uur. De toegang is vrij, na afloop zal een vrije gift gevraagd worden.

Het repertoire van Choral kenmerkt zich door de lichtvoetige toonzetting, de haarzuivere zangprestatie en de theatrale presentatie. 'Eigen mensen' - componist Henk Ruiter en tekstschrijvers Jan Blei en Frans Ort - maken grotendeels het voornamelijk Nederlandse repertoire. Eerder brachten zij de de voorstelling 'Chagall, de schilder en de liefde' in Eibergen ten gehore.

Vocalgroep Choral presenteert op 20 januari de voorstelling over het leven van Etty Hillesum, een joodse vrouw die velen geïnspireerd heeft met de door haar nagelaten dagboeken en brieven. Etty wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. Ze groeit op in Deventer en gaat na haar gymnasium rechten studeren in Amsterdam. In juli 1942 accepteert ze een baantje als typiste bij de Joodse Raad, maar ze houdt het werk slechts een paar weken vol en meldt zich vervolgens in het doorgangskamp Westerbork als medewerkster sociale verzorging van 'doortrekkenden'. Ze is ervan overtuigd dat ze daar eindelijk in praktijk kan brengen waar ze innerlijk naar toe gegroeid is: het belangeloos, zonder oordelen, liefdevol helpen van anderen. Op 29-jarige leeftijd wordt Etty Hillesum in 1943 om het leven gebracht in het concentratiekamp Auschwitz.

Haar leven wordt gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft een grote persoonlijke innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. Haar dagboeken tonen een levenskunstenares die onder moeilijke omstandigheden steeds meer in staat is positiviteit te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, overgeleverd aan de machten en krachten die inbeukten op haar bestaan. Haar oproep is om, onder welke omstandigheid dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en in jezelf de dingen te verbeteren. Deze levenskunst, inspiratie en kracht probeert Choral in de voorstelling vorm te geven.


www.vocalgroepchoral.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant