Prinses Fleur en Prins Timo. Foto: Sandra Baas
Prinses Fleur en Prins Timo. Foto: Sandra Baas (Foto: )

'Tis ons met de paplepel ingegoten'

NEEDE - Jong geleerd is oud gedaan, zegt het spreekwoord, en dat geldt ook voor de nieuwbakken kinderprins Timo (Emaus) en –prinses Fleur (Schoolderman) van het Needs Carnavals Genootschap (NCG) de Vlearmuze. Afgelopen november werd Timo Emaus door de begeleidingscommissie van het Kindercarnaval als kinderprins gevraagd. Timo is 12 jaar en grootgebracht met het Needse carnavalsgebeuren. Vader Arjan was al in het seizoen 2003-2004 prins carnaval. Is de prins of prinses eenmaal gevraagd, dan mag hij of zij zelf een 'wederhelft' kiezen. Dat werd klasgenootje Fleur. Hun motto: 'Tis ons met de paplepel ingegoten'.

De begeleidingscommissie van het Kindercarnaval heeft een ruime keuze. Alle basisschoolleerlingen in de leeftijd van 11-12 jaar komen in aanmerking voor titel prins of prinses. Dit jaar werd het dus Timo, leerling uit groep 8 van de Kardinaal Alfrinkschool. Hij liep als kleine jongen al mee met het carnaval met de steek van vader Arjan op z'n hoofd. Traditioneel worden de kinderprins en -prinses pas tijdens het carnavalsweekend bekend gemaakt, maar dit jaar is voor het eerst afgeweken van die traditie. De kinderhoogheden werden al tijdens de nieuwjaarsreceptie van zondag 6 januari gepresenteerd. Voordeel van die vroege bekendmaking is dat ze daarmee een langer 'carnavalsleven' hebben tot aan de negentiende kinderoptocht begin maart. Zo mogen ze onder meer optreden tijdens de Gala-avond, het Kleintje Gala en het Carnaval zonder beperking. Op zaterdag 2 maart is de sleuteloverdracht en krijgen ze de spaarpot van de gemeente Berkelland overhandigd. De spaarpot is het symbool van het noodfonds. Als de sleutel van de hoogheden kwijt is en de pinpas van de jongerenhoogheden niet meer werkt, heeft CV De Reetkwakers uit Rietmolen de hamer om de spaarpot van de kinderhoogheden kapot te slaan. Zo kan de gemeente alsnog gered worden.

Fleur en Timo zien hun verkiezing als een 'mooi feest' waar je veel plezier kan maken. Voordeel is ook dat het carnaval in de schoolvakantie valt. Moeilijk vonden ze wel dat hun verkiezing al die tijd stilgehouden moest worden. Zelfs opa's en oma's mochten niets weten tot aan het grote moment. De nieuwe kinderhoogheden hebben ook een eigen proclamatie gemaakt. Daarin staat onder andere dat ze 'een bingoavond organiseren voor de ouderen bij de Hofmaat en de prijzen gesponsord worden door de Ondernemers Vereniging Neede' en dat 'de kinderen uit groep 8 van de Alfrinkschool meegaan op de carnavalswagen tijdens de kinderoptocht en zij allemaal hetzelfde verkleed gaan'.

Meer berichten