Een beeld van de Marveld ATB-tocht 2018. Foto: PR
Een beeld van de Marveld ATB-tocht 2018. Foto: PR (Foto: )

Zeer succesvolle editie Marveld ATB-tocht

Recordaantal deelnemers van 1.700

Door Theo Huijskes

GROENLO - De 23ste editie van de Marveld ATB-tocht, gehouden op zondag 30 december 2018, is voor zowel de organisatie als de deelnemers een ongekend groot succes geworden. Het onder de regie van de Ren- en Toerclub Groenlo (RTCG) gehouden wieler(cross)spektakel beleefde deze keer andermaal een absoluut hoogtepunt in het bestaan van de club. Het wielerevenement, dat traditiegetrouw ieder jaar op de dertigste december plaatsvindt, telde ditmaal maar liefst 1.700 deelnemers, hetgeen voor alle betrokkenen een prestatie van formaat is.

"Realiserende dat wij bijvoorbeeld in 2014 nog een deelnemersveld mochten begroeten van in totaal 733 wielerfanaten, mag een aantal van 1.700 toch als exceptioneel worden beschouwd", aldus pr-man Wilco Winkel namens de Groenlose wielerclub. "Maar niet alleen de deelname, ook de publieke belangstelling was deze keer extreem groot. Als organisatie hadden wij vooraf rekening gehouden met een grote drukte, maar deze opkomst overtrof al onze verwachtingen. De vele vooraf gerealiseerde extra parkeerplaatsen waren bij nader inzien helaas niet voldoende, maar gelukkig heeft het zich allemaal gered."

Deelname vanuit Duitsland
Omdat de massale deelname aan de tocht niet alleen veroorzaakt is door wielerliefhebbers uit Nederland, maar zeker ook vanuit Duitsland, is het succesvolle evenement ook buiten de landsgrenzen nog eens extra op de kaart gezet. Wilco Winkel daarover: "Dit is een welkome ontwikkeling. Het is haast niet te geloven, maar zelfs vanuit Hamburg en Dortmund rijden deelnemers heen en weer om aan deze tocht deel te nemen. Een tweetal echtelieden uit Hamburg waren de eerste twee deelnemers, die aan de start verschenen. Het echtpaar was in de nacht van zaterdag op zondag al om 3.30 vertrokken om bij deze tocht actief van de partij te kunnen zijn. De recorddeelname heeft vanzelfsprekend ook te maken met het droge en zachte weer voor de tijd van het jaar. Het parcours was overal goed begaanbaar met het gevolg dat er ook snelle gemiddeldes gereden konden worden."

Inzet van vrijwilligers
Winkel wil nog wel benadrukken dat de organisatie van een dergelijk omvangrijk wielerevenement niet mogelijk is zonder de inbreng van al die vrijwilligers. "Zo moesten er bij het startbureau nabij het complex De Blanckenborg van Marveld Recreatie in een tijdsbestek van anderhalf uur maar liefst 1.700 fietsers worden ontvangen en worden voorzien van een deelname- dan wel startbewijs. Niet onvermeld mag blijven dat het een en ander voor de 23ste en laatste keer in goede banen werd geleid door 'hoofd startbureau' Theo Harmsen. Met hem verdienen alle enthousiaste vrijwilligers een grote pluim op de hoed. En dat zijn maar liefst circa 50 aanhangers van de Ren- en Toerclub Groenlo."

Natuurlijk was de traditionele doorkomst bij Ludwig in Zwillbrock voor veel deelnemers weer één van de hoogtepunten. Onder luide toejuichingen dwars door een kroeg, in dit geval Kneipe fietsen, waar het ook nog eens gezellig druk is, waar maak je dat mee? Derhalve op naar de 24ste editie van de tocht aan het eind van dit jaar.

Meer berichten