Marieke Achterkamp bij haar schilderij 'De weg naar het licht' Foto: Rob Weeber
Marieke Achterkamp bij haar schilderij 'De weg naar het licht' Foto: Rob Weeber

'Kleuren zijn de verbeelding van energie en geluk'

NEEDE - De uitspraak in de titel is van de Needse kunstenares Marieke Achterkamp die tot april 2019 in Grand Café de Hofmaat in Neede exposeert. Ze is opgeleid aan de Hogeschool voor de kunsten Christiaan Huygens in Kampen, maar ziet het schilderen als een hobby. Een echter die niet nooit ver weg is. Ze werd gevraagd om te exposeren in de Hofmaat en zei direct ja. Grand Café de Hofmaat leent zich qua muuroppervlak uitstekend om op wanden van diverse breedte doeken neer te hangen. Bovendien vormt en exposities een welkome afleiding voor de bewoners. Het zorgt tegelijkertijd 'levendig' commentaar, recht uit het hart.

Door Rob Weeber

Desgevraagd bekent Marieke dat ze zich nooit heeft beperkt tot een vast onderwerp. Wel werkt ze veel met kleur. "Mijn werk is realistisch en tegelijkertijd sur-realistisch. Ik hou niet van puur realisme. Daar kun je minder in wegdromen en het oogt wat saaier. Schilderen voor mij is verdwalen in kleuren, in de verf en in de structuren, een uiting van puur gevoel. Het mooie van een stukje surrealisme in je werk is dat je het schilderij steeds een kwartslag kunt draaien en jezelf de opnieuw de vraag kunt stellen wat je erin ziet. Dat kun je niet als het een 1:1 afbeelding van de werkelijkheid is. De laatste jaren ben ik wat meer met abstractie bezig, met het werken met materiaal en structuur op doek. Het gebeurt puur op gevoel en ik gebruik daarbij zowel het penseel, het paletmes als mijn blote handen. Ik schilder met acrylverf op doek en gebruik veel kleur. Ik hou van kleuren, ze zijn de verbeelding van energie en geluk."
Het werk op de foto meet 90 x 90 centimeter en is getiteld "De weg naar het licht". Eigenlijk had het geen titel, maar veel bezoekers gaven aan er een weg naar het licht in te zien en dus heeft Marieke die naam eraan gehangen. Het doek symboliseert het begin naar een nieuwe fase. Hoewel haar meest favoriete kleur paars in alle schakeringen is, heeft ze dit werk overwegend in turquoise geschilderd. De kleur turquoise staat voor 'helende kracht' en 'natuurlijke energie'. Het rood-paarse vertegenwoordigt de spirituele groei van iemand. Wie de tentoonstelling bezoekt, ziet een divers aanbod van schilderijen met dito onderwerpen. Soms roept het vragen op en soms verrast het alleen maar. Dat is ook het mooie aan kunst, het is voor iedereen anders. Grand Café de Hofmaat is van maandag tot donderdag geopend van 10-16 uur en van vrijdag tot zondag van 10-19 uur.


www.kunstvanmarieke.nl

Meer berichten