Loes de Groot. Foto: Louise Jonkman
Loes de Groot. Foto: Louise Jonkman (Foto: )

Vermissing Loes gaat zesde maand in

EIBERGEN - Loes de Groot-Veenendaal (72 jaar) uit Eibergen meldde zich in mei 2018 vrijwillig in het MST met depressieve klachten. Ze werd tijdelijk opgenomen, maar kon feitelijk vrij in- en uitgaan. Op 2 september verliet ze om 09.30 het ziekenhuis, Kort daarvoor had ze nog telefonisch contact met haar dochter Louise Jonkman. In dat gesprek echter liet ze niets doorschemeren van haar plannen voor die dag. Sindsdien is ze spoorloos. Er is slechts een camerabeeld opgenomen, op de Kuipersdijk, waarvan de recherche vermoedt dat het haar moeder is.

Door Rob Weeber

Dochter Louise Jonkman is contactpersoon van de familie voor politie en pers en vertelt rustig hoe het sindsdien is verlopen. "Het is een raadsel wat er na haar vertrek uit het MST is gebeurd. Uit het laatste telefoongesprek dat ik met haar had, klonk geen enkele aanleiding tot bezorgdheid. Het ziekenhuis belde ons 's avonds om 22.15 uur met de melding dat mijn moeder niet was teruggekeerd. Ze had om 20.00 uur weer binnen moeten zijn. Vanaf dat moment hebben we de politie ingeschakeld. Er kwamen meerdere tips uit Enschede binnen waar ze mogelijk gezien zou zijn, maar het spoor liep dood. Ook latere tips leverden geen bruikbare aanwijzingen op. Er is de afgelopen weken nauw contact geweest met de persoon die de vermissingen binnen het korps coördineert. Alle opties zijn weer doorgenomen. Feitelijk sluiten ze niets uit, er kan dus ook een misdrijf in het spel zijn. Het is inmiddels ruim vijf maanden geleden en we zijn puur afhankelijk van tips. Zolang je niet weet wat er gebeurd is en waar ze verblijft, heb je geen rust. Ik heb een goede band met mijn moeder en haar verdwijning doet veel verdriet. Ze was een bezorgde, lieve vrouw en stond klaar voor iedereen. Ook mijn vader in Eibergen is ten einde raad, maar kan ook niets doen. Je blijft je gewoon afvragen wat je over het hoofd hebt gezien, of er achteraf signalen waren waarop we hadden moeten reageren."

In de afgelopen maanden is door de politie al de nodige actie ondernomen. Het gebied rondom Enschede is met een politiehelikopter en met een drone van de brandweer afgezocht, er zijn speurhonden ingezet en duikers hebben met sonar de wateren gecontroleerd, waaronder de recreatieplas Het Rutbeek. Ook zijn langs de route Enschede-Haaksbergen-Eibergen diverse plekken onderzocht, zoals het Buurserzand, het Assinkbos en de Berkelstuw. Helaas heeft niets tot resultaat geleid. Vrijwel direct na de verdwijning heeft Louise de Facebookpagina 'Vermissing Loes' aangemaakt om de zaak onder de aandacht te houden. Er komen gelukkig nog steeds tips binnen

De recherche in Enschede laat desgevraagd weten met een uitzonderlijk geval van doen te hebben. Het komt zeer zelden voor dat iemand zonder ook maar enig spoor achter te laten, verdwijnt. Er is altijd wel een aanwijzing, een reis met de bus, een contactmoment met een familielid of wat dan ook. Gelukkig komen er nog tips binnen, zoals afgelopen week in Goor. Het bleek niet om Loes te gaan, maar de vrouw had volgens de recherche een tweelingzus kunnen zijn. Zodra de aanleiding er is, wordt er weer met man en macht gezocht. Onder meer staat een hondenteam van oud-militairen klaar. Hiermee wordt door de politie geregeld samengewerkt. De recherche sluit niet uit dat ze de regio verlaten heeft. Laatst kwam een tip uit Haarlem binnen waar ze gesignaleerd zou zijn. Daarvan bestaan camerabeelden die een dezer dagen worden besproken. Ook een verdwijning naar het buitenland wordt niet uitgesloten. Inmiddels worden DNA en gebitsgegevens verzameld die straks naar het Bureau Sirene gaan. Van daaruit wordt het met Europol gedeeld.

Louise roept graag op tot alertheid bij burgers en bezoekers van plekken als het Assinkbos. Het zou mooi zijn als mensen ook naast de paden willen kijken of ze iets verdachts zien. Loes was bij het vertrek uit het MST gekleed in een lange, lichtblauwe jas, een witte bloes met rode opdruk, blauwe spijkerbroek en roze Michael Kors sneakers. Tips kunnen via de Facebooksite 'Vermissing Loes' worden gegeven of via de politie, 0900-8844.

Meer berichten