Nieuwe beukenboom voor de gemeenschap Beltrum

Beltrum heeft weer een nieuwe rode beuk in de pastorietuin. Foto: Theo Huijskes
Beltrum heeft weer een nieuwe rode beuk in de pastorietuin. Foto: Theo Huijskes

Emeritus-pastoor Scholten: 'We hebben een boompje opgezet'

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Sedert afgelopen zaterdag heeft de gemeenschap Beltrum bij de r.k. kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming weer de beschikking over een nieuwe rode beukenboom in de pastorietuin naast de kerk. Zoals eerder bericht werd er op 20 oktober 2018 met voor talrijke Beltrummers de nodige pijn in het hart afscheid genomen van een oude, maar nog prachtige beuk, die volgens schatting van aanwezige boomdeskundigen de leeftijd had bereikt van 150 jaar. De boom met een omtrek van ruim vier meter, moest destijds worden gerooid omdat deze in hevige mate was aangetast door de reuzenzwam. Een schimmel, die als een houtparasiet een niet te stoppen rottingsproces in het wortelstelsel veroorzaakt. Er was maar één ding mogelijk: kappen van de beuk.

Voor de laatste handelingen bij het planten van de nieuwe nieuwe rode beuk, voor de kenners Fagus sylvatica atropunicea, waren emeritus-pastoor Hendrik Scholten en Jan Hoffman uitgenodigd. De nu geplante beuk heeft een omtrek van 45 centimeter en is 25 jaar oud. Om deze 'oudere' boom te kunnen plaatsen, moest deze in het totale productieproces zes keer verpoot worden. Dit werd uitgevoerd door boomkwekerij Klanderman uit Halle.
Oud-Beltrummer Raymond Krabbenborg, die als boomspecialist nauw betrokken is bij de Beltrumse parochie, heeft deze boom 'opgespoord' en zich daarnaast ook beziggehouden met alle plantactiviteiten. Ook zal hij de benodigde nazorg verrichten, in elk geval de komende drie jaar. Krabbenborg verzorgt alle bomen - waaronder de imposante tamme kastanje - die rond de Beltrumse kerk te vinden zijn. Hij was het ook die in oktober 2018 het noodzakelijke rooien voor zijn rekening nam.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden