Het sportcomplex met het clubgebouw van De Eibers. Foto: Rob Stevens
Het sportcomplex met het clubgebouw van De Eibers. Foto: Rob Stevens

Moreel appel voor De Eibers

Algemeen

EIBERGEN - Het leek tijdens de raadsvergadering afgelopen week een hamerstuk te worden: de aankoop en sloop van het voormalige clubgebouw van korfbalvereniging De Eibers aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Maar Martien van Gessel van carnavalsvereniging De Waterrotn gaf tijdens de spreekgelegenheid voor het publiek te kennen dat de vereniging belangstelling had voor het gebouw. Het bleek moeilijk daarover met het college in gesprek te komen. Dat het college vasthoudt aan de sloop van het gebouw moesten zij uit de pers vernemen. Reden voor D66 om van het hamerstuk een bespreekstuk te maken.

Door Rob Stevens

Als het aan de coalitiepartijen had gelegen was dit agendapunt gewoon een hamerstuk gebleven. Het coalitiebeleid is dat sportverenigingen waar dat kan, of in ieder geval zo veel mogelijk, gezamenlijk gebruik maken van accommodaties. Om zo leegstand te voorkomen en kosten te besparen. Voor andere gebruikers zijn elders genoeg bruikbare leegstaande panden te vinden. In Eibergen ziet men het liefst sportactiviteiten geconcentreerd op de Bijenkamp.

D66 bij monde van Han Boer vindt dat het verenigingsgebouw van De Eibers best een twee- of drietal jaren leeg mag staan. Om gewoon af te wachten welke onvermoede initiatieven zich aandienen. En om vervolgens tot een integrale afweging te komen wat er moet gebeuren met het perceel aan de Haaksbergseweg. Sloop kan dan altijd nog. Er zijn volgens hem veel voorbeelden in Berkelland van panden die zo alsnog een bestemming kregen. De PvdA vindt vooral dat de communicatie met De Waterrotn onzorgvuldig is geweest. GroenLinks is voor sloop, mits er een oplossing wordt gezocht voor de carnavalsvereniging en dweilorkest De Bellenbloazers die de accommodatie in gebruik heeft voor opslag.

Wethouder Bosman citeert haar beleid met betrekking tot het sportcomplex van de Eibers uit een memo van de vorige coalitie waarin ook het gezamenlijke exploiteren van sportaccommodaties wordt gepropageerd. Een collegebesluit heeft zij niet kunnen vinden. Het woord sloop komt in de memo niet voor. Voor D66 is dat van belang. Han Boer trekt hieruit de filosofische conclusie: "Wat je niet kunt vinden, bestaat niet. Sloop is dus het voornemen van déze coalitie! En niet de voortgang van het door het vorige college ingezette beleid."

De onderlinge verschillen tussen partijen lijken in de discussie groter dan ze zijn. Even lijkt het erop dat de optie sloop van het voormalige clubgebouw op een wat langere termijn wordt geschoven. GroenLinks sluit aan bij de coalitie en het komt niet tot een amendement. Het dweilorkest krijgt tijd voor het zoeken naar een andere opslaglocatie. De inzet van de coalitie is dat de touwtrekkers ook naar de Bijenkamp verhuizen. En op het terrein zullen bomen worden geplant.
Boxem van de VVD concludeert dat een uur discussiëren intussen wel tot één gezamenlijk standpunt heeft opgeleverd. Alle raadsleden doen namelijk een moreel appel op de elf oud-leden van Korfbalvereniging De Eibers om ervoor te zorgen dat de 35.000 euro van de gemeentelijke afkoopsom vanwege de sloop op de een of andere manier weer ten goede komt van de Berkellandse sportbeleving.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant