Prinses Maria en adjudante Marijke. Foto: PR
Prinses Maria en adjudante Marijke. Foto: PR

Maria en Marijke nieuwe hoogheden Holtkleuvers

Algemeen

HOLTERHOEK - Zaterdagavond 23 februari, klokslag 20.11 uur: de Holterhoekse dansmarietjes, de raad van elf en presidente Marga komen de mooi versierde residentie van de Holtkleuvers binnen. Het is de officiële opening van carnaval 2019 voor de Holterhoekse carnavalsclub.

De hoogheden van afgelopen jaar, prins Gijs en adjudant Bram, mochten voor de allerlaatste keer plaatsnemen in 'de holtkleuvers tonne' voor een laatste dankwoordje tot hun Holterhoekse onderdanen.
Ook dit jaar waren er weer enkele noemenswaardige primeurs. De eerste was dat de Holtkleuvers een vrouwelijke president voor zich hadden staan. Dit heeft te maken met een grote wens van de trouwe president Theo: "Hee wol ok n's dolgraag ne kere dissen mooi'n aovond van de andere kante bekieken." De reactie van zijn medeorganisatoren van de Holtkleuvers was: "Your wish is our command, moar dan wal onder een veurwaarde, da'j ow dan ok nargens moar dan ok nargens met bemeuijt. Wei'j regelt alles. Nou en dat heet wat als Theo zich nargens met mag bemeui'jen. Want he hef de vinger altied heel deepe in un pap!".
President Marga refereerde nog naar het jaar 2003, toen hadden de Holtkleuvers de primeur met de eerste vrouwelijke hoogheden, prinses Els en adjudante Ellen. De spanning werd steeds verder opgevoerd met haar woorden: "Dus zulle wie'j Holtkleuvers ut veurbeeld geven en iederene laoate zeen ho ut kan en mot, want vrouwleu kunt net zo völle als kearls en andersumme ok".
Verschillende gebeurtenissen van het afgelopen jaar passeerden de revue, die president Marga beëindigde met de slogan van Jos Rötter, 'Dit doot wei'j veur en met mekare'.
Om half negen werd de spanning nog eens extra opgevoerd. Het bestuur van de Volksfeestvereniging Holterhoek heeft de digitalisering ingezet, daar konden de Holtkleuvers niet in achterblijven. Op een beamer werd 'Holterhook bakt met te maken vanuut ... Studio 2' zichtbaar als voorbereiding op de onthulling van de 'echte koekenbakkers' van 2019. Uiteindelijk kreeg de menigte als een kers op de taart prinses Maria en adjudante Marijke te zien.
De aanwijzingen voor de prijsvraag werden doorgenomen. Die bleek, tot tevredenheid van de organisatie, zodanig moeilijk dat niemand de namen van de nieuwe hoogheden had geraden.
Hierna was er het moment voor de echte aftocht van nu dus oud-prins Bram en oud-adjudant Gijs. Als beheerster van Camping Helmers kwam moeder Erna met passend vervoer (grasmaaier met camper) de jongens letterlijk en figuurlijk afvoeren, onder grote hilariteit van alle aanwezigen.
De proclamatie van prinses Maria en adjudante Marijke was in een soort receptenboek gegoten.
Na de pauze werd het publiek getrakteerd op optredens van de Grensmarietjes, buutreedner 'ober Kees' uit Groenlo en helemaal vanuit Amsterdam Annie de Rooy met haar brommer. Samen met de Holterhoekse mannen kwam zij 'brommers kiek'n'. Ten slotte bracht 'grensmarietje Raymond Holtkamp' een met behulp van enkele dansmarietjes ingestudeerd dansje.
Het officiële programma eindigde met het uitreiken van de zelfgemaakte onderscheidingen door prinses Maria en adjudante Marijke. Daarna gingen tot in de late uurtjes de voetjes van de vloer onder begeleiding van de muziek van DJ Double B.

De organisatie kijkt tevreden terug op een avond met optredens 'veur en deur de eigen Holterhoekers'.
De proclamatie en ook foto's van zaterdagavond zijn terug te vinden op de site Holterhoek.eu.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant