Wim Tijink (rechts) en Andre Penterman klaar voor de acquit. Foto: Rob Weeber
Wim Tijink (rechts) en Andre Penterman klaar voor de acquit. Foto: Rob Weeber

BV 't Heukske in Eibergen bijna veertig jaar

Algemeen

EIBERGEN - Het is geen sport die je dagelijks op TV ziet, maar het wordt desalniettemin nog volop gespeeld. Nederland heeft vele toppers (gehad) waarbij viervoudig wereldkampioen driebanden Dick Jaspers nog steeds ook in deze regio actief is. Biljarters zijn balkunstenaars of balvirtuozen. De sport vraag concentratie, inzicht, precisie, uithoudingsvermogen en vooral ook passie. In Eibergen bij Café Tijink weten ze dat op 28 mei al veertig jaar.

Door Rob Weeber

De oprichters van toen waren wijlen Hendrik-Jan Tijink en zijn zoon Wim Tijink, wijlen Toon Schuurman en Harry Asschert. De feestzaal ging 40 jaar terug met pensioen en de biljarttafels kwamen ervoor in de plaats. Later werd de kelder aangelegd zodat de biljarttafels verzonken konden worden en de feestvloer weer neergelegd. Café Tijink was destijds de tweede zaak die deze luxe bood. 't Heukske telt 35 leden die allemaal competitie spelen in het KNBB district Berkel & Slinge. Voorzitter Andre Penterman en bestuurslid Wim Tijink proberen herinneringen op te halen, maar weten tegelijkertijd dat anekdotes niet echt bij de sport horen. De club kent volgens hen een mooie geschiedenis met ooit vier Nederlands Kampioenen in de jaren 2000, Bengt Geeling, Richard Spanjaard, Herman Woeltjes en jeugdspeler Mike Bruil.

"Natuurlijk zijn er mooie herinneringen", vertelt Wim. "Zo werd ik een keer kampioen in ons eigen Café tijdens het 25-jarig bestaan van de vereniging. Bij de laatste beurt moest ik nog vier punten scoren. Ik maakte drie onmogelijk ballen en de vierde kon gewoon niet. Maar het gebeurde wel. Dat was natuurlijk dik feest. Een andere memorabele herinnering is die met erelid Appie Fiering. Hij speelde een finale met Berry. Appie moest nog 3 punten en de eerste twee gingen probleemloos. Berry schroefde dus zijn keu al uit elkaar, wetende dat hij had verloren. Maar Appie mist de laatste bal met opzet waardoor Berry de kans had om te winnen. Hij moest nog wel 6 punten maken, een bijna onmogelijk opgave, maar ook dat lukte. Appie is een legendarisch lid van ons, iedereen kent Appie. Hij staat vooral ook bekend om zijn geluksballen."

't Heukske heeft 5 libre teams en 4 driebanden teams waarmee het in de competitie speelt. Daarnaast organiseert het ieder jaar in september vlak voordat de competitie begint een zogenaamd kadertoernooi. Hieraan nemen de 8 betere amateurs deel. Bij het kaderspel is het biljardoppervlak met witte lijnen in zes of negen kaders, vakken verdeeld. De handicap is dat als de ballen in hetzelfde vak liggen, een bal bij de tweede carambole uit het betreffende vak moet worden gespeeld. Speciaal voor het 40-jarig bestaan organiseert 't Heukske in samenwerking met hoofdsponsor Boenders een 4-ballen biljarttoernooi. Bij dit spel zijn twee witte ballen, een rode en een blauwe in het spel. Men speelt normaliter voor honderd punten en moet precies hierop uitkomen. De telling van de caramboles hangt af van de hoeveelheid ballen die men raakt en de kleurencombinatie. Het is een beetje als met het darten, waar je met een dubbel precies moet uitkomen.

De start van het 4-ballen toernooi is op vrijdag 26 april, aanvang eerste ronde 19.30 uur. De finale is op zaterdag 5 mei. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro. Opgave kan via bvheukske@gmail.com of via de website.


www.bvheukske.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant