Wandelen in Winterswijk tijdens de 62ste Rode Kruis Wandeltocht. Foto: PR
Wandelen in Winterswijk tijdens de 62ste Rode Kruis Wandeltocht. Foto: PR

Rode Kruis Wandeltocht door mooi coulisselandschap

WINTERSWIJK - Wandelen in de natuur die uit haar winterslaap ontwaakt. Het kan in het weekend van 30 en 31 maart in het prachtige buitengebied van Winterswijk, bij de 62ste Rode Kruis Wandeltocht.

De Rode Kruis Wandeltocht wordt in Winterswijk sinds 1957 georganiseerd en is al decennia een begrip in heel wandelend Nederland. Elk jaar worden nieuwe routes uitgezet van verschillende afstanden door het uitgestrekte buitengebied. Wandelsportvereniging De Hazewind heeft de tocht jarenlang georganiseerd, maar door een teruglopend ledenaantal werd het een steeds zwaardere taak om de tocht te organiseren. In 2017 werd atletiekvereniging Archeus benaderd om het wandelevenement over te nemen. Die heeft dat enthousiast opgepakt en de club heeft inmiddels een 'wandelende tak' als nieuwe afdeling aan haar activiteiten toegevoegd.
In maart vorig jaar trok de tocht vanaf Archeus 1200 deelnemers en de reacties waren lovend. Deelnemers waren onder de indruk van de accommodatie, de verrassende routes, de catering onderweg, de goede bewegwijzering en het probleemloos parkeren.

Ook dit jaar kunnen de deelnemers weer genieten van het prachtige coulisselandschap rondom Winterswijk. Alle routes gaan over verharde wegen, zandwegen, bospaden en paadjes langs kronkelende beekjes. De organisatoren hebben er weer veel moeite voor gedaan om de deelnemers ook buiten de spreekwoordelijk platgetreden paden te voeren. Bijzonder is dat aan het einde van alle routes de deelnemers dwars door molen De Bataaf wandelen.
De kortste route van 6 km is met name bedoeld voor gezinnen met kinderen. Via het terrein van de Winterswijkse Luchtvaart Club wordt gewandeld naar het Gossinkbos. Daarna loopt de route langs de Willinkbeek en vervolgens door het bos bij 't Waliën. Van daaruit gaat men via de Jachthuisweg terug naar het startpunt, de Hunenbulten. In deze route zit geen rustpunt.
De andere afstanden volgen eerst dezelfde route als de 6 km en voeren dan langs het Hilgelo, door het Bonninkbos en via het Karkpad richting het eerste rustpunt. Daar kan men genieten van de prachtige locatie. De catering is er aanwezig met koffie, thee, fris, soep en belegde broodjes. Vanaf dit rustpunt loopt de 12 km terug via een pad langs de Whemerbeek richting Ravenhorst. En dan via een mooie route langs het dorp terug naar het startpunt, de Hunenbulten.
De wandelaars van de 16 km volgen een pad langs de Groenlose Slinge en gaan langs de andere zijde weer terug. De 20, 26 en 31 km steken de Groenlosweg over en volgen een pad door het Meddose Veen. Bij deze drie afstanden is een tweede rustpunt. De langste afstanden 26 en 31 km gaan ook nog over Landgoed Mentink en daarna weer via het Rommelgebergte richting het eerste rustpunt.
Men kan naar keuzen starten op zaterdag 30 of zondag 31 maart op sportaccommodatie De Hunenbulten, Vredenseweg 136, Winterswijk. De starttijden zijn voor de 6 en 12 km: tussen 8.00 en 13.00 uur; voor de 16 en 20 km: tussen 8.00 en 12.00 uur en voor de 26 en 31 km: tussen 08.00 en 10.00 uur. De start- en finishlocatie is geopend tussen 07.30 en 17.00 uur. Inschrijven kan vanaf 07.45 uur. Deelname kost vier euro; kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee. Honden zijn aangelijnd welkom op de kortste afstand, maar niet op de 20, 26 en 31 km. Voor informatie kan men mailen naar wandeltocht@av-archeus.nl of kijken op de website.


www.av-archeus.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden