Het bezoekerscentrum in aanbouw. Foto: Rob Weeber
Het bezoekerscentrum in aanbouw. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Natuurpark Kronenkamp houdt openbare informatieavond

NEEDE - Wie nog de groene woestenij voor ogen heeft die jarenlang het terrein van de Needse waterzuivering overheerste, krijgt nu een heel ander beeld voorgeschoteld. Er gebeurt veel op het terrein, zoals de bouw van het bezoekerscentrum, de inrichting van de vleermuizenkelder en de voorbereidingen voor de 360 graden-projectieruimte. Het natuurpark wil alle inwoners van Neede graag de gelegenheid geven om bij te praten over de stand van zaken en de toekomstige plannen. Daarom is er op 14 maart een openbare bijeenkomst in de Van Gellicum Theaterzaal in Neede.

Door Rob Weeber

Een van de grootste projecten, de bouw van het bezoekerscentrum in de voormalige filtertank, is al in een vergevorderd stadium. De 300 m2 grote ruimte is van binnen getransformeerd in een multifunctionele ruimte, zij het dat een en ander nog afgewerkt moet worden. Het bezoekerscentrum vormt het hart van het natuurpark en verenigt straks onder meer de geschiedenis van Neede, van de waterzuivering, de (gemoderniseerde) vleermuizenexpositie die voorheen in de oude bibliotheek was gevestigd en een (openbare) bijeenkomstruimte voor sociaal-culturele activiteiten. Het plan is om via een 'Canon van Neede' de geschiedenis van het dorp en de waterzuivering op zo'n dertig panelen uit te beelden en te vertellen. Deze panelen komen langs de ronde wand. De geplande opening van het bezoekerscentrum is eind juni.

Een ander aandachtspunt is duurzaamheid. Het bezoekerscentrum is geheel voorzien van vloerverwarming. Er lig vijf km buis onder het vloeroppervlak die het centrum in de winter warm houdt en in de zomer koel. Het geheel wordt aangestuurd door een warmtepomp. De benodigde elektra komt via zonnepanelen die op het voormalige voorbezinkbassins geplaatst worden. Een ingenieuze constructie maakt gebruik van het nog aanwezige schoepenrad dat straks de panelen met de stand van de zon laat meedraaien. Dit levert per jaar zo'n dertig procent meer energie op.
Het is al vaker gezegd, het Natuurpark Kronenkamp is voor en door de inwoners van Neede. Het is een uiterst ambitieus en vernieuwend project dat een mooie trekpleister voor het dorp en de gemeente wordt. Bijzonder is dat het door vrijwilligers tot stand komt. Goed nieuws is dat er weer plek voor nieuwe vrijwilligers is, voor mensen die het leuk vinden om aan het bijzondere initiatief mee te werken. Bijvoorbeeld is er plaats voor it'ers en (online) communicatiespecialisten. Ook kan men 'vriend van' worden. Tijdens de informatieavond is gelegenheid om daarvoor aan te melden.
De informatiebijeenkomst is op donderdag 14 maart, 19.30 uur in de Van Gellicum Theaterzaal, Julianastraat 12A, Neede (bij het Assink Lyceum).


natuurparkkronenkamp.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden