Vrouwen aan het ontbijtbuffet op Internationale Vrouwendag. Foto: Lydia ter Welle
Vrouwen aan het ontbijtbuffet op Internationale Vrouwendag. Foto: Lydia ter Welle

Drukte bij ontbijt op Internationale Vrouwendag

BERKELLAND - Vrijdagmorgen, 8 maart, 't Muldershuis in Eibergen. Al voor 08.00 uur was het er een drukte van belang. Zo'n 85 vrouwen meldden zich voor het ontbijt ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, daarvoor uitgenodigd door de vrouwen van het CDA Berkelland.

Door Lydia ter Welle

Organisator Marian Bolster, CDA-raadslid in Berkelland in haar welkomstwoord: "En dan hebben we ook nog zo'n kleine twintig vrouwen moeten teleurstellen omdat we vol zaten. Goed dat jullie er allemaal zijn!" Het CDA benoemde 'vrouwen actief in de sector vrije tijd' tot thema. Met pitches van Annemiek Riefel, kennismakelaar van stichting Achterhoek Toerisme; Henrike Lobbes, eigenaar van Hampshire Avenarius in Ruurlo en Claudy Erinkveld, eigenaar De Melktap in Geesteren, en wethouder Marijke van Haaren met toerisme in haar portefeuille om alles aan elkaar te praten. Maar vooral was de bijeenkomst gericht op kennismaken met elkaar, netwerken, en natuurlijk lekker ontbijten.

Henrike Lobbes hield de aanwezigen voor, dat vrouwen bijzonder zijn: "Vrouwen kunnen aan twee kanten luisteren, ondertussen op een scherm kijken, nog even snel iets regelen. En dat kunnen vrouwen beter - meestal en zeker vaker - dan mannen. Maak daarvan gebruik, wees trots op jezelf en durf op te staan en je mening te geven." Annemiek Riefel was met haar 31 jaar de jongste pitcher. Zij gaf als raad: "Volg je eigen koers, en realiseer je dat de vrijetijdssector van groot belang is voor de leefbaarheid van het platteland." Daarop sloot Marijke van Haaren aan met: "Ik weet zeker: we wonen in de mooiste streek van de Achterhoek. En voor de vrijetijdssector zijn natuurlijk toeristen van verder weg van belang, maar wees je ervan bewust dat je ook de Achterhoeker zelf tot gast hebt. Ik denk zelfs dat dat de grootste groep 'klanten' van de sector is." Claudy Erinkveld maakt met haar verhaal duidelijk hoe belangrijk de ondernemingszin is, in de toeristische sector en vooral ook in de zo onder druk staande agrarische sector. "Wij hadden net een nieuwe stal gebouwd, toen we vanwege de regels terug moesten van honderd naar tachtig melkkoeien. Dan is het heel fijn als je ook inkomsten kunt halen uit de recreatieve sector. Maar dan moet je wel blijven vernieuwen." Ze noemt alle facetten van het bedrijf: naast de boerderij de melktap, boerengolf, de ontvangstruimte, de maisdoolhof. Alle pitches werden beloond met een applaus. Mooi op tijd werd de bijeenkomst afgesloten. Henrike Lobbes vroeg nog even het woord en riep de politiek in het algemeen, en in het bijzonder organisator het CDA op om ervoor te strijden, dat de toeristenbelasting weer ten goede komt aan de sector die zorgt dat het geld binnenkomt: de toeristische sector. En niet, zoals nu het geval is, aan de algemene middelen. Die oproep werd met luid applaus van de aanwezigen beloond.

Marijke van Haaren overhandigde aan het slot van het ontbijt nog een attentie aan organisator Marian Bolster, die op deze dag haar 61ste verjaardag vierde. Natuurlijk werd ze nog even toegezongen. Daarna ging iedereen zijns weegs. Na een lekker ontbijt en gezellige kennismakingen en gesprekken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden