Foto:

Inwoners wijk Op de Bleek actief tijdens Marke Mallem Doedag

EIBERGEN - Marke Mallem is door het waterschap in het leven geroepen om inwoners te betrekken bij het onderhoud en de inrichting van de Berkeloevers rond Eibergen. Zaterdag was de jaarlijkse Marke Mallem Doe dag waarbij een beroep wordt gedaan op vrijwilligers om de oever te ontdoen van opkomend struikgewas. Dit jaar was weer de wijk Op de Bleek aan de beurt. Wanneer de opkomst en het enthousiasme als toetssteen voor het bestaansrecht van de Marke Mallem wordt gebruikt, is de Marke geslaagd.

Door Rob Stevens

Inwoners van de wijk op de Bleek, andere vrijwilligers, leden van hengelsportvereniging 't Voorntje, van de gemeente burgemeester Joost van Oostrum en als inwoner van de wijk wethouder Gerjan Teselink, steken zaterdag eensgezind de handen uit de mouwen. In totaal zo'n dertig vrijwilligers. Medewerkers van de VAN nemen elk jaar weer het professionele zaagwerk en de afvoer van het houtwerk voor hun rekening. Af en toe klinkt het 'Onderuit' als een berk of wilg van grotere omvang ter aarde stort. Met een 'line up' wordt het houtwerk op de oever op stapels verzameld en later deze week naar de paasvuurstapel gebracht.
Bomen en struiken groeien snel op de Berkeloevers. Dat is mooi, net zo mooi als het is voor bewoners om op sommige plekken vrij uitzicht op de Berkel te hebben. De oevers maken deel uit van een ecologische verbindingszone. Daarom wordt niet alles verwijderd. Elke drie jaar wordt telkens op een andere plek een deel van het struikgewas verwijderd. En dat langs het hele 45 hectare grote oevergebied tussen de brug bij de Stokkersweg en de stuw ter hoogte van het Muldershuis. Steevast bieden dan inwoners, uit de wijk rond de oever die dat jaar aan de beurt is, de helpende hand. Met als vaste jaarlijkse kracht de vissers van hengelsportvereniging 't Voorntje en vrijwilligers die Marke Mallem een warm hart toedragen.
Vele vrijwilligers maken licht werk. Rond twaalven is het werk gedaan. De Marke Mallem Doe Dag wordt steevast afgesloten met een gezamenlijke lunch in de vorm van belegde broodjes en de veel geprezen bruinebonensoep van de secretaris van Marke Mallem. Met een likje stroop.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden