Foto:

Verhalen vertellen tijdens de Shéhérazade van Excelsior Eibergen

EIBERGEN - Op zaterdag 23 maart vindT in kulturhus 't Spieker het verenigingsconcert van muziekvereniging Excelsior plaats, een avond in het teken van de Sheherazade. Het concert is een samenwerking Stichting WISE, de Weggeefwinkel en het Taalhuis.

In 1888 voltooide de Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov de symfonische suite Sheherazade. Een bekende naam misschien, de suite is namelijk gebaseerd op de vertellingen uit het Arabische volksboek duizend-en-één-nacht. Hierin wordt het verhaal verteld van sultan Sjahiraar, die uit wantrouwen zijn vrouwen na de eerste huwelijksnacht laat doden. De jonge Sheherazade is hierop een uitzondering. Zij vertelt namelijk iedere nacht een verhaal dat ze pas de nacht daarop weer afmaakt en vervolgens weer een nieuw verhaal begint. Na duizend-en-één nachten en net zoveel verhalen besluit de sultan zijn wrede plannen opzij te zetten en Sheherazade niet te laten ombrengen. Zij leefden nog lang en gelukkig samen. De vier delen van het werk van Rimsky-Korsaov verbeelden enkele van die verhalen. Op 23 maart speelt harmonieorkest Excelsior de wondermooie symfonische suite Sheherazade.

Maar ook anderen vertellen hun verhaal, in welke vorm dan ook. Zo omlijst verhalenkunstenares Rabarbara de Sheherazade met korte verhalen en gedichten. Nieuwkomers in Eibergen, gevlucht uit hun moederland zoals Syrië of Somalië zullen hun persoonlijke verhaal vertellen op hun eigen manier. Dat doen ze door middel van rap, schilderijen, gedichten en zang. Syrische en Somalische statushouders zorgen met hapjes voor extra smaak aan de verhalen.

Natuurlijk vertellen ook het B- en C-orkest mooie verhalen met nummers als de Astro Suite, The Prince of Egypt en Five Continents. De leerlingen van de Notenbende zijn in september begonnen met het spelen van een instrument en tijdens het concert laten zij voor de eerste keer horen wat ze ontdekt hebben in de muzikale wereld.
Iedereen is van harte welkom om de verhalen van de orkesten en hun gasten te beleven. Excelsiors' Sheherazade vindt plaats op zaterdagavond 23 maart in kulturhus 't Spieker in Eibergen. Het concert begint om 19:30 en de entree is vrij.

Meer berichten