Wim Izaks. Foto: PR
Wim Izaks. Foto: PR (Foto: )

Lezing over Eibergse schilder Wim Izaks

EIBERGEN - De wereld heeft niet lang van Wim Izaks kunnen genieten. Hij nam na een turbulent leven op 39-jarige leeftijd door zelfdoding afscheid van het leven. Rob Smolders geeft op 27 maart in museum De Scheper in Eibergen een lezing over deze Achterhoekse schilder, naar wie een schildersprijs is vernoemd.

Izaks werd in 1950 geboren op boerderij De Ruiterskamp, gelegen aan de Berkel in Eibergen. Via het gymnasium en de MTS belandde hij uiteindelijk op de AKI te Enschede. Ongedurig als hij was maakte hij eerst een reis door Afrika. Reeds in 1978 werd hij door het Stedelijk Museum in Amsterdam ontdekt als jong talent. Hij heeft op tientallen plaatsen in Nederland geëxposeerd en gooide nooit iets van zijn werk weg. Maar zijn manische drang om zich te manifesteren leidde uiteindelijk tot zijn afscheid van het leven.
Wim Izaks maakte ruim duizend schilderijen en duizenden etsen, linosneden, gouaches en tekeningen in zeer uiteenlopende technieken. Zijn stijl was over het algemeen zeer expressief, waardoor de kunstkritiek hem indeelde bij de Nieuwe Wilden. Daarnaast gaf hij les aan de kunstacademie AKI. Zijn werk is opgenomen in verschillende openbare collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Schiedam en het Rijksmuseum Twente. Izaks zei zelf over zijn werk: "Vraag me niet wat ik schilder. De wind jaagt immers de golven tegen de stroom in. De kapper strijkt tegen de haren in om te knippen."
Rob Smolders is begonnen met schrijven over kunst toen hij kunstgeschiedenis studeerde en het is altijd de rode draad in zijn werkzame leven geweest. Naast diverse functies als redacteur, recensent (krant), directeur (museum) en galeriehouder (Tricot, Winterswijk) werd hij voorzitter van de Stichting Wim Izaks en juryvoorzitter van de Wim Izaksprijs voor de schilderkunst (zie onderstaande website). Uit naam van Wim Izaks werd deze prijs tussen 1996-2012 tienmaal uitgereikt aan een jonge Nederlandse schilder. De Stichting Wim Izaks beheert nog steeds zijn werk en nalatenschap.
Wie de lezing van Rob Smolders in museum De Scheper (Hagen 24) wil bijwonen, dient zich op te geven via e-mail info@museumdescheper.nl of tel. 0545-471050. Er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar. De aanvangstijd is 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt 5 euro, inclusief koffie.

www.altijdvandaag.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden