Foto: PR

Concordia met Studio 65 en Marieke Visser in De Sonders

BELTRUM - De contacten tussen de uit Winterswijk afkomstige dirigent Henk Jan Heijnen en soliste Marieke Visser staan aan de wieg van het bijzondere optreden dat Harmonieorkest Concordia uit Beltrum onlangs opvoerde in Muziektheater Enschede en aanstaande zondag 17 maart nog eens op mag voeren voor eigen publiek in sporthal de Sonders, vanaf 14.30 uur. Heijnen is lyrisch over het optreden in Enschede en ziet er samen met zijn orkest enorm uit naar aanstaande zondag.

Door Henri Walterbos

"Het Muziektheater in Enschede is een fantastische zaal om te mogen spelen. Misschien wel de beste zaal van Nederland. Een van de solistes van het programma, Marieke Visser, en ik, kennen elkaar vrij goed. We hebben vaker samen gewerkt, met andere orkesten van mij. Zij won afgelopen jaar de award voor beste amateurmusicalster 2018. We wilden dit concert organiseren en waren daarbij op zoek naar een orkest dit samen mee uit te voeren. Ze vroeg of ik dat met een van mijn orkesten wilde doen. Toen dacht ik meteen aan Concordia Beltrum en hebben we meteen gezegd 'laten we het dan meteen twee keer doen.' Een keer in Enschede en een keer in Beltrum. Je studeert het een keer in maar mag het twee keer uitvoeren. Normaal gesproken heb je er veel tijd in gestoken en is het na één keer afgelopen. Dit is gewoon fantastisch."

Heijnen geeft hoog op va zijn orkest. "Concordia is een fantastische vereniging waar je ontzettend veel mee kunt doen. Ze hebben veel qua repertoirekennis." De uitvoering wordt een middag vullend concert als in en André Rieu-sfeer, zo laat het orkest weten, maar dan totaal anders, met prachtige muziek uit opera, operette, musical en film. Een feest van herkenning van muziek, in een bijzondere samenwerking met koor Studio 65, een amateur theater- en zanggezelschap uit Enschede dat met regelmaat opera-, operette- en musicaloptredens verzorgt. "Dat was van begin af aan al de bedoeling dat we dat wilden gaan doen. Dan is deze combinatie snel gelegd."

Een jaar voorbereiding
De voorbereidingen van dit concert namen een jaar in beslag. "Het verschil tussen een koor en orkest is dat een koor vaak meer tijd nodig heeft om het in te studeren dan een orkest, omdat zij alles uit het hoofd zingen. Het is echter wel een snelwerkend koor, van een heel hoog niveau. Het programma rondom de gezamenlijke stukken konden we zelf bepalen. We hebben één keer samen gerepeteerd, dat wil zeggen, de solisten van het koor zijn een avond naar Beltrum toe gekomen, en één avond met het gehele koor gerepeteerd. Dat zegt veel over zowel de vakkundigheid van het orkest als het koor. We moesten alleen nog maar een beetje finetunen."

Enthousiast
Concordia reageerde direct enthousiast op het voorstel van hun dirigent. "Concordia is ook altijd op zoek naar verrassende concerten. We hebben altijd onze jaarlijkse uitvoering maar verzorgen ook graag een uitdagender concert, met verrassende elementen erin. En voor de muzikanten is het erg leuk om het concert twee keer te mogen doen. Je hebt ruim de mogelijkheid dingen te doen waar je zelf goed in bent en je begeleidt een koor, en dan ook nog eens op een van de mooiste podia van Nederland. Zondag wordt de sporthal omgetoverd tot een mooie concertzaal. Je waant je helemaal bij een concert van André Rieu en je kunt na afloop een biertje drinken in de sporthal." Meer info; www.concordiabeltrum.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden