Afbeelding

Wie nog in het sprookje van RMS gelooft, is geen realist

Algemeen

Update 19

Er wordt ons wel eens verweten dat wij tegen de boeren zouden zijn met onze actie tegen de komst van een megamestvergister in Groenlo. Dit is een misverstand, wij hebben uiteraard begrip voor de situatie van de boeren. De boeren hebben te dealen met steeds strengere regelvoering en daardoor naast hun normale werkzaamheden veel extra papierwerk. Het mestoverschotprobleem is niet alleen hun schuld maar is zeker ook te wijten aan een niet adequaat overheidsbeleid.
Ons actiecomité staat voor een gezonde en schone leefomgeving in de Achterhoek en daarin past geen megamestvergister op het industriepark de Laarberg. De belangrijkste argumenten om ons hiertegen te blijven verzetten zijn: locatie, schaalgrootte en de dubieuze ondernemer RMS.
De Laarberg is als locatie ongeschikt voor het ontwikkelen van een megamestvergister. Een installatie op deze schaalgrootte brengt grote, niet te overziene risico's met zich mee voor milieu en volksgezondheid. Het argument dat er alleen op deze schaalgrootte een rendabele manier van mestvergisting mogelijk is, is volslagen onzin. In Varsseveld en Borne bijvoorbeeld, even los gezien van de wenselijkheid op die plekken, is men vergelijkbare projecten aan het ontwikkelen die 50 tot 75% kleiner van opzet zijn.
Wij hebben het afgelopen jaar al veel achtergrondinformatie over RMS gepubliceerd en daarmee voldoende aangetoond dat dit type ondernemer hier niet wenselijk is. Tot nu toe hebben we geen enkele reactie ontvangen op basis waarvan wij onze mening zouden kunnen herzien. Opvallend is dat er al sinds vele maanden in de pers helemaal niets meer vernomen wordt vanuit die hoek. Zou het kunnen dat RMS niet in staat is onze argumenten te weerleggen?
Recent hebben we gelezen dat de overheid aan RMS vragen heeft gesteld naar hun kennis en ervaring met het bouwen en managen van mestvergisters. Het antwoord op die vragen was op zijn minst gezegd opmerkelijk. Als referentie werd een opsomming van een aantal Duitse bedrijven gegeven waarmee zogezegd wordt (werd?) samengewerkt. We hebben die bedrijven eens nagetrokken, het merendeel blijkt o.a. leverancier van onderdelen voor mestvergisters te zijn. Er werd niet één werkende mestvergister vermeld op die lijst. Dat is ook niet mogelijk, want RMS heeft er nooit één ontworpen, gebouwd, laat staan er leiding aan gegeven.
Gezien bovenstaande vragen wij ons af of er überhaupt nog externe financiers te vinden zijn die in dit soort mestvergisterprojecten willen stappen en denken dat daar geld te verdienen valt. Het is ons ondertussen ook wel duidelijk dat de Nederlandse banken niet meer zo happig zijn om te investeren. Dat zal zeker met de financiële risico's te maken hebben maar ongetwijfeld zal de grote maatschappelijke onrust die dit soort projecten veroorzaakt ook een niet onbelangrijke rol spelen.
En toch hebben ze blijkbaar een internationale investeerder gevonden die de financiering voor een deel op zich wil nemen. De naam hebben we op dit moment nog niet kunnen achterhalen. Wel weten we dat ze o.a. betrokken zijn bij het ontwikkelen en financieren van zon- en windenergieparken. We vermoeden dat de subsidie ook hier als een magneet werkt.
Als de megavergister niet snel het beloofde rendement gaat leveren dan zijn dit soort internationale investeerders net zo snel weer vertrokken als ze gekomen zijn en zitten wij met de brokken. Het zal zeker niet de eerste mestvergister zijn die snel na de opstart failliet gaat. Als het zover komt, dan erven wij een waardeloze fabriek waarvan de opruimkosten hoger zullen uitvallen dan de bouwkosten en deze rekening zal betaald moeten worden met belastinggeld.

Het wordt hoog tijd dat we stoppen met het blijven geloven in dit RMS sprookje!


www.megamest
vergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant