Foto:

Eerbetoon aan bevrijders Eibergen

EIBERGEN - Op 3 juli 2012 bezochten de Engelse nichtjes Marie en Sue Whittle Eibergen. Ze waren op weg naar het graf van hun oom, Lance Sergeant Francis Whittle van de Grenedier Guards, 'killed in action at Eibergen on March 31, 1945'. Hij werd destijds begraven in een zogeheten Gemenebest Oorlogsgraf op de Protestante begraafplaats aan de Haaksbergseweg. Sue besloot daar een potje met een bedankbriefje erin achter te laten. Dat feit zou uiteindelijk bijna zeven jaar later leiden tot een eerbetoon. Op 30 maart volgt een bloemlegging door burgemeester Joost van Oostrum.

Door Rob Weeber

Aan de persoon die dit graf verzorgt
'Aan de persoon die dit graf verzorgt. Wij willen u graag bedanken voor het onderhouden van het graf. Uw werk is geweldig. Onze oom rust hier met respect en waardigheid. Onze oprechte dank gaat naar u uit.' (vertaling redactie). Deze tekst was onderdeel van het briefje dat in de pot werd gestopt en achtergelaten bij het graf. Per toeval werd het in 2012 door hovenier René Reesink ontdekt. Het graf ligt naast dat van Guardsman Frank Henry Page die eveneens eind maart 1945 de bevrijding van Eibergen niet overleefde. De vondst leidde tot de oprichting van een werkgroep die in aanloop naar 75 jaar bevrijding de gesneuvelde Engelse soldaten eer willen betonen. Deze bestaat uit René Reesink, Bert Smeenk, Johan Nijhuis, Wilco Kuiperij en Jahra Esser. De groep is tevens druk geweest om informatie over beide soldaten te achterhalen. Over Frank Henry Page echter werd niets gevonden, over Frank Whittle des te meer.

Een mortiergranaat landde vlak naast hem en men zag hem vallen

Medestrijder Guardsman G. Alty stuurde op 4 mei 1945 een brief omtrent het overlijden van Frank naar zijn eigen ouders en vroeg daarin zijn condoleances aan de ouders van Frank over te brengen. Over de doodsoorzaak vermeldt hij: 'Hij werd gedood door een ontploffing. Sectie echter wees geen aanwijsbare verwonding van het lichaam uit. Hij leidde zijn onderdeel over een stuk land dat met zwaar geschut hevig werd beschoten. Een mortiergranaat landde vlak naast hem en men zag hem vallen. Er was op dat moment geen tijd om naar hem te kijken, maar later werd verklaard dat hij op slag dood moet zijn geweest….' (vertaling redactie).

Frank Whittle werd op 30 juli 1922 geboren in Lancashire als oudste van negen zonen van Joseph en Ann Whittle. Hij kwam op 29 september 1941 onder de wapenen en werd ingedeeld bij het 1ste bataljon Grenedier Guards, een gemotoriseerd bataljon van de Guard Armoured Division. Op 19 augustus 1944 landde hij in Normandië. Een maand later raakte hij bij Nijmegen ernstig gewond aan zijn hoofd en verbleef negen maanden in een hospitaal in Nijmegen. Na zijn herstel kwam hij in maart 1945 weer terug bij zijn onderdeel. Saillant detail was dat niemand van het thuisfront op dat moment wist dat hij gewond was geraakt. Dat werd pas postuum ontdekt. Twee weken na zijn dood stierf Franks moeder, onwetend van het feit dat haar zoon toen al overleden was. In juli 1948 bezocht Franks vader met zijn zoon Denis, de vader van de nichtjes Marie en Sue, ook al het graf in Eibergen. Het dorp nodigde hen toen uit en betaalde de reis.

Op zaterdagmiddag 30 maart tussen 13.00 en 13.30 uur legt burgemeester Joost van Oostrum tijdens een openbare bijeenkomst bloemen bij de graven van de twee Grenedier Guards, op de Protestante Begraafplaats Eibergen, Haaksbergseweg. Tijdens de plechtigheid zal ook de club Keep Them Rolling aanwezig zijn. De werkgroep zou graag ook meer te weten komen over Frank Henry Page. Iedereen die informatie heeft of weet die kan leiden tot opheldering over de persoon F.H. Page, wordt vriendelijk gevraagd deze te delen met de werkgroep.

Meer berichten