Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas
Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas (Foto: )

Schrijver Jan Brokken te gast bij KunstKring Ruurlo

RUURLO - Op vrijdag 5 april komt schrijver Jan Brokken (1949) op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo naar Ruurlo. Een van de meest gelezen schrijvers in ons land en ook daarbuiten komt vertellen over zijn leven en werk, over de totstandkoming van zijn boeken, over zijn reizen en over Frankrijk, zijn tweede vaderland. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Kulturhus in Ruurlo, Nieuwe Weg 5. In de pauze is er gelegenheid tot het kopen van boeken van de schrijver en deze door hem te laten signeren.

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken door in Rhoon, Zuid Holland. Na zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht vervolgde hij zijn opleiding aan het Institut d'Etudes Politiques van de Universiteit van Bordeaux. Hij trouwde met een Française en verbleef enige jaren in Frankrijk, waar hij talrijke interviews en reportages maakte, die hij bundelde in het boek 'Zoals Frankrijk'. Van 1973 tot 1976 was hij werkzaam bij dagblad Trouw, waarna hij overstapte naar het weekblad De Haagse Post waar hij interviews en portretten maakte. Deze waren zo markant dat ze gebundeld werden.
Na vijftien jaar wonen en reizen in het buitenland, onder andere in het Caribisch gebied en Zuid Amerika, keerde hij in 2002 terug naar Nederland. Hij bezocht de Baltische Staten, Letland, Estland en Litouwen, waar hij stuitte op intrigerende familiegeschiedenissen. Met 'Baltische Zielen' schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek dat in 2010 verscheen. Zijn boek 'De Vergelding' sloeg in als een bom. Hij vertelt hierin over aangrijpende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in de plaats Rhoon waar hij zijn jeugd doorbracht. In zijn laatste boek 'De Rechtvaardigen' verhaalt hij over de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden redde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in het buitenland oogstte hij met dit boek veel lof vanwege het literaire niveau, de intellectuele diepgang en de visionaire kracht. Jan Brokken werd genomineerd voor de Gouden Uil en voor de Libris Literatuurprijs. Ook in het buitenland is hij inmiddels een veel gelezen schrijver
Voor meer informatie en inschrijving: www.kunstkringruurlo.nl/lezingen. Deelname aan de lezing kost 12,50 euro inclusief koffie/thee, te betalen bij binnenkomst. Jongeren tot en met 18 jaar betalen 7,50 euro.

Meer berichten