Vrijwilligers in de weer met het klaarzetten van de oude tractoren en werktuigen. Foto: PR
Vrijwilligers in de weer met het klaarzetten van de oude tractoren en werktuigen. Foto: PR

Familie Ruesink: 'Het is een levenswijze'

Algemeen

Mariël en Joke Ruesink over de organisatie van de Farm & Country Fair

Door Lydia ter Welle

IJZERLO – Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni vindt in IJzerlo bij Aalten de 24e editie plaats van de Farm & Country Fair. Dit evenement, op het terrein bij boerderij 't Westendorp, brengt meer dan 400 standhouders en activiteiten samen. Organisator is de familie Ruesink, bestaande uit Erik, Joke en dochters Joyce, Suzanne en Mariël, die daaraan – samen met het runnen van het boerenbedrijf – een dagtaak heeft.

Met nog zo'n kleine drie maanden voor de fair losbarst, schuiven we aan bij Joke en Mariël Ruesink, die aan de keukentafel onder het genot van een kop koffie vertellen wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van de Farm & Country Fair. Wie wel eens een bezoek bracht aan het evenement, weet dat de familie Ruesink de organisatie prima voor elkaar heeft. Zelfs zo, dat het door de gestroomlijnde gang van zaken lijkt als of de fair 'even, tussen neus en lippen door' georganiseerd wordt. "Niets is minder waar!", zegt Mariël, bijgevallen door haar moeder Joke. "De organisatie van de fair houdt ons het hele jaar door bezig. Altijd. Het is een manier van leven. Bij alles wat je ziet, hoort of meemaakt, denk je na over mogelijkheden om er iets mee te doen voor de fair", zegt Joke. "We willen elk jaar verrassen. Natuurlijk hebben we intussen een heel trouwe en vaste groep standhouders, ook zij komen steeds met vernieuwingen. En wij proberen veel nieuwe elementen toe te voegen. Hoor, zie of lees ik bijvoorbeeld iets over een nieuw hondenras of over een bijzonder schaap, dan ga ik onmiddellijk kijken of we er iets mee kunnen op de fair", zegt Mariël.

Voedsel- en dierveiligheid
Het feit dat er zoveel dieren te zien zijn op de fair is meteen ook dat wat zoveel werk meebrengt. "In verband met voedsel- en dierveiligheid zijn er zo veel regels, dat je echt heel goed moet plannen en organiseren om al die verschillende dieren naar de fair te krijgen. Dat regel je écht niet op een achternamiddag!", weet ze uit ervaring. "Om nog maar niet te spreken over het risico dat je planning in duigen valt doordat één dier ziek wordt, waardoor een shownummer met een groep dieren niet kan doorgaan, of bijvoorbeeld een uitbraak van een virusziekte waardoor bepaalde dieren niet mogen worden vervoerd."

Grote betrokkenheid
Joke vult aan: "Er zijn veel zeer betrokken mensen die hun eigen onderdeel regelen. Neem bijvoorbeeld de decoratiegroep. We hebben in het voorjaar samen overleg over het thema, zodat het allemaal mooi past en op elkaar aansluit. Of de wolspinsters die het Kampioenschap Wolspinnen organiseren. Ook met hen is overleg over elkaars wensen, waarna ze veel zelf regelen. En de liefhebbers van oude militaire voertuigen, vaak lid van Keep Them Rolling. Voor de fair regelen zij een show met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook maken ze de loopgraven en richten een compleet kamp in. Anderen zijn zeer actief zijn in de wereld van paarden, van honden, kleindieren, schapen, koeien. Ze regelen hun eigen dierendorpen en keuringen, waarbij ze steeds terugkoppelen."

Groot aantal vrijwilligers
Gelukkig kunnen de Ruesinks rekenen op een vaste brigade vrijwilligers. Mariël: "De klusgroep komt bijvoorbeeld elke week een avond lassen, timmeren en verven. De zeer grote leeftijdsvariatie in deze groep brengt heel veel gezelligheid met zich mee. Anderen komen het hele jaar door, week in week uit, één of meer dagen bij ons om te helpen. Met repareren en produceren van alles wat we nodig hebben voor de aankleding. Met onderhoud van het terrein, bos, de paden, het groen. Hoe dichterbij de fair komt, hoe meer vrijwilligers het er worden. In totaal zijn er tijdens de fair en bij de opbouw wel zo'n 800 mensen actief. Het grappige is, dat zij allemaal ook écht gegrepen zijn door het 'fair-virus'. Ze geven vaak aan dat de zomer voor hen nog niet van start is als ze niet geholpen hebben bij de fair!"
Omdat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staat bij de familie Ruesink, proberen ze – waar het kan – ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en studenten aan de slag te laten gaan voor de fair.

Nieuwe mensen welkom
Vrijwilligers mogen zich altijd melden. "We willen dit jaar bijvoorbeeld gelegenheid bieden aan bezoekers om een vogelhuisje te maken van een berkenstam. Maar dat moet worden begeleid. En ons museum herbergt heel veel spullen, die voor de fair echt allemaal een poetsbeurt moeten krijgen. Dat is een superleuke klus, maar alleen als je dat met een aantal mensen doet. En ook tuin- en bloemenliefhebbers, die willen helpen bij het decoreren of bij het 'fair- klaar' maken van het bos zijn welkom." Aanmelden kan via de website.


www.countryfair.nl

Vrijwilligers aan het werk met het inrichten van het terrein. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant