Lezing Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen

Algemeen

Lezing Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen

BORCULO - Op uitnodiging van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen is er op donderdag 4 april bij CR Peters in Borculo een lezing met het thema 'De vier jaargetijden in de tuin van kasteel Sypesteyn', verzorgd door Henny van der Wilt. Al 25 jaar is deze in Loosdrecht gelegen kasteeltuin haar domein en passie.

Zowel het kasteel-museum als de tuin zijn begin 1900 aangelegd door jonkheer Henri van Sypesteyn de laatste telg van deze Haagse familie. Hij zette zich in voor eerherstel van de oud-Nederlandse tuinkunst. Zijn ideeën hierover zijn terug te vinden op de 6 hectare omvattende buitenplaats Sypesteyn. Jonkheer Henri herstelde oude waterlopen en plantte bijzondere uitheemse bomen en struiken. "Het voorjaar met zijn vele soorten stinzenplanten is een feest. Deze verwilderende bol-en knolgewassen vermeerderen zich gemakkelijk als je gunstige omstandigheden schept. Hoe wij dat doen komt uitgebreid aan de orde", belooft Henny van der Wilt. In de zomer bloeien in de slottuin kruiden en vaste planten, die volop vlinders en andere insecten trekken. "We gaan de 100 jaar oude buxus haagjes knippen en nog zo'n halve kilometer aan beukenhagen." In de herfst is het park van Sypesteyn een kleurenfestival van bijzondere bomen. Blikvangers zijn onder meer de Perzische hazelaar, de amberboom, geelhout, moerascipres, Japanse treurhoningboom en de fraaie katsoeraboom. Paddenstoelen in tal van soorten zijn thuis op oude boomstronken. En het mooie strijklicht zet het park in een sprookjesachtige sfeer. Ook 's winters met sneeuw en ijs is Sypesteyn een plaatje, zo laat de tuinbazin zien in haar presentatie.
De lezing met foto's is op donderdag 4 april vanaf 19:30 uur in CR Peters, Steenstraat 7, Borculo. De entree voor leden van Groei&Bloei is gratis op vertoon van de ledenpas); niet-leden betalen vijf euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant