Bestuur van Euroforie: (vlnr) Karim Andaloussi, Jacintha Diepenmaat en Gerrit Oonk. Foto: Rob Weeber
Bestuur van Euroforie: (vlnr) Karim Andaloussi, Jacintha Diepenmaat en Gerrit Oonk. Foto: Rob Weeber

Beleggingsclub Euroforie bestaat twintig jaar

Algemeen

NEEDE - Al enkele decennia is de Amsterdamse effectenbeurs, eigendom van Euronext, in het gebouw de Beurs van Berlage gevestigd. Van daaruit vindt de handel in onder meer aandelen plaats en wordt de AEX, de thermometer van beursgenoteerde bedrijven, samengesteld. Het computertijdperk heeft de schreeuwende hoekmannen met hun briefjes verdrongen. Door algoritmes, kunstmatige intelligentie van vele met elkaar verbonden computers, wordt tegenwoordig razendsnel op koersveranderingen gereageerd. Maar dat wil niet zeggen dat je als particuliere belegger buiten spel staat. Dat althans is de mening van beleggingsclub BSC Euroforie uit Neede.

Door Rob Weeber

Meer dan speculeren met geld
De club is 20 jaar geleden met bijna twintig man begonnen vanuit de interesse voor en de nieuwsgierigheid naar het beleggen. Inmiddels zijn er nog zo'n tien leden actief, waaronder voorzitter Gerrit Oonk, penningmeester Karim Andaloussi en secretaris Jacintha Diepenmaat. Volgens Gerrit Oonk is het vooral ook een gezelligheidsclub. "Onze club is ontstaan vanuit een beleggingsstudieclub van de Rabobank. Daar werden ook de eerste bijeenkomsten georganiseerd, samen met de adviseurs van de bank. De steeds verdere indikking van locaties echter zette de bank meer en meer op afstand. Van de toen drie clubs zijn er nog twee over, waaronder onze Euroforie. Wij zijn uiteindelijk uitgeweken naar 't Haantje en toen dat gesloten werd naar De Olde Mölle, waar we nog steeds bijeenkomen. Euroforie is een club ter lering en vermaak. Wij zijn springlevend en hebben vooral ook veel plezier met elkaar. Uiteraard gaat het om het beleggen, maar wel in een sociale context. Beleggen is voor ons meer dan speculeren met geld. Natuurlijk is er altijd een risicofactor aanwezig. De koers van een aandeel loopt bijvoorbeeld lang niet altijd parallel met de groei van het betreffende bedrijf. We proberen onverwachte beursschommelingen wel zo goed mogelijk te voorspellen. Dat maakt het ook leuk. Door je met elkaar te verdiepen in het beleggen, elkaar uit te dagen, ontstaat er een prettige en leerzame sfeer die hopelijk ook nog wat oplevert. Wat dat laatste betreft, hebben we twee mooie jaren achter de rug."

Beleggen met geld dat je niet nodig hebt
Euroforie kiest zijn weg zorgvuldig uit, aan iedere beslissing tot aan- of verkoop ligt een duidelijk overlegtraject ten grondslag. De club bestaat uit een algemene vergadering, twee sectorcommissies, een beleggingscommissie en een reiscommissie. De sectorcommissies selecteren in een kleiner verband een aantal aandelen of opties op basis van een fundamentele (bedrijfsresultaten) en een technische (koop of verkoop) analyse. Dit 'mandje' wordt vervolgens op de maandelijkse algemene vergadering besproken. Tijdens de algemene vergadering ook valt de beslissing tot wel of niet handelen. De beleggingscommissie bewaakt de portefeuille van de club. Het vermaak zit vooral in de wedstrijdsfeer die gecreëerd is. Zo is er iedere maand een onderlinge competitie over een aandeel. Degene die de koersontwikkeling het beste voorspelt, is de winnaar. Andersom is er ook een verliezer. Eveneens is er de jaarlijkse voorspelling van de AEX eindstand. In 2018 zat Gerrit Oonk er het dichtste bij met een voorspelling van 502 punten. De reiscommissie tenslotte organiseert onder meer bezoeken aan beursgenoteerde bedrijven en sprekers tijdens de algemene vergadering. Beleggen is voor iedereen anders, maar een belangrijke tip van de club is dat je alleen met geld moet beleggen dat je niet nodig hebt.
Euroforie komt graag in contact met (jonge) mensen die het leuk vinden om in een prettige en ongedwongen sfeer in aandelen of opties te beleggen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: euroforie@gmail.com.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant