Onder meer het succesvolle duo Suzan & Freek trad op tijdens de feestavond van Estinea. Foto: Stan Bouman
Onder meer het succesvolle duo Suzan & Freek trad op tijdens de feestavond van Estinea. Foto: Stan Bouman

Mooie afsluiting feestmaand vijftig jaar Estinea

Algemeen

REGIO - Zorgorganisatie Estinea sloot afgelopen vrijdag de feestmaand rond het vijftigjarig bestaan af met een feest. Estinea ondersteunt mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente. Bijna 850 medewerkers en 450 vrijwilligers ondersteunen zo'n 950 cliënten in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Enschede, Haaksbergen, Hengelo (O), Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Locaties van Estinea liggen meestal midden in een woonwijk. Ze zijn kleinschalig van opzet en cliënten wonen in individuele appartementen.

Vrijdag 1 maart begonnen de festiviteiten met een prachtig feest voor de ruim 1.000 cliënten, sloot zorgorganisatie Estinea afgelopen vrijdag 29 maart af met een net zo geweldige dag voor relaties, ouders/contactpersonen, vrienden van Stichting Vrienden van Estinea, collega's en vrijwilligers. Met op vrijdagmiddag mooie inzichten rondom geluk. En met 's avonds een spetterend feest voor alle collega's en vrijwilligers.

Bestuurder Beatrijs van Riessen: "Bij Estinea zetten wij ons in om een bijdrage te leveren aan het levensgeluk van mensen met een beperking. We helpen hen bij het verwerven en behouden van een eigen plek in de samenleving. Collega's zetten zich hier iedere dag vaak voor honderd procent voor in. En zij doen dat vrijwel zonder uitzondering met veel plezier en voldoening. Dat levensgeluk en werkplezier dé woorden van Estinea zijn, is dan ook niet zo vreemd."

Overdag was op 1 maart het programma gericht op beleven en ervaren. Bezoekers genoten volop van onder andere speciale theatervoorstellingen en djembé en dansoptredens. Maar ook konden cliënten zich laten verwennen met een massage terwijl de klanken van de harpiste of gitariste ze weg lieten dromen. En er was nog veel meer te ontdekken. Zo kon iedereen die het wilde zijn of haar haren laten omtoveren tot een echt feestkapsel, er waren verschillende, speciale gelukshoekjes en Patron en Doffie liepen rond met een schatkist met speciale geluksmunten.

Stichting Vrienden van Estinea droeg bij aan deze bijzondere dag door de bezoekers overdag een cd met twee speciale liedjes aan te bieden en door 's avonds het optreden van Jannes mogelijk te maken. Daarnaast stond er vanuit hen een speciale Geluksboom waar cliënten kleine gelukswensen in op konden hangen. Een vijftigtal gaat men zo mogelijk realiseren.
's Avonds was het volop feest met onder andere de Perfect Showband en met Jannes als ultieme afsluiter van de dag.

Geluk
Vrijdagmiddag 29 maart waren relaties, ouders/contactpersonen en vrienden van Stichting Vrienden van Estinea van harte welkom in De Storm. Onder leiding van Frans Miggelbrink keek Estinea eens goed in de spiegel. Draagt de zorgorganisatie bij aan het geluk van de mensen die ze ondersteunen? Wat is nou echt hét geluk van Estinea? Frans ging hierover met een vader, een begeleider, cliënten, een manager en een externe onderzoeker in gesprek. Een belangrijke en vooral inspirerende bijdrage kwam deze middag van Leo Bormans, veelgevraagd spreker en schrijver van bestsellers rondom het thema geluk.
De feestmaand werd diezelfde avond afgesloten met een spetterend feest voor alle collega's, vrijwilligers. Ook voor de hen en hun partners/introducés lag de rode loper uit en was er een gevarieerd programma vol geluksmomentjes.

Op 7 maart 1969 wordt in Aalten de 'Stichting Tehuizen en Dagverblijven voor geestelijk gehandicapten' opgericht. Deze stichting (ook wel STD) verandert in de jaren daarna een paar keer van naam. In 1994 start 's Heeren Loo in Aalten een dependance van de Hartenberg: de Slaaborg. Als gedurende de daarop volgende jaren blijkt dat STD en Slaaborg veel overeenkomsten hebben op het vlak van doelstelling en uitgangspunten, ontstaat op 1 januari 2003 uit de samenvoeging van beide organisaties: stichting Estinea. De naam Estinea bestaat uit twee delen. 'Est' staat voor oost, het gebied in Nederland waar we actief zijn. 'Nea' verwijst naar de continue vernieuwing die de organisatie nastreeft in de ondersteuning en begeleiding.

De cliënten wonen tegenwoordig in kleinschalig opgezette locaties in woonwijken en cliënten wonen er in individuele appartementen. Medewerkers werken in zelfsturende teams en maken zelf afspraken over de ondersteuning en begeleiding die nodig is. Estinea ondersteunt mensen met een beperking op alle levensterreinen en helpt hen om hun eigen netwerk van ouders, familie, vrienden en vrijwilligers in te zetten en te ontwikkelen. Zodat zij volop mee kunnen doen in de samenleving.

Jannes in het midden, tijdens de mooie afsluiting feestmaand 50 jaar Estinea. Foto: Stan Bouman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant