Jeroni Fajardo in actie. Foto: Karel Branten Fotografie
Jeroni Fajardo in actie. Foto: Karel Branten Fotografie (Foto: Karel Branten)

'ONK Trial Zelhem wordt geweldige try out voor WK'

Zondag 14 april: De Langenberg bol van trial-spanning

ZELHEM - Natuurlijk, iedereen weet dat de ZAMC – Zelhem organisator is van het WK Trial dat over een paar maanden plaatsvindt. In de media wordt hierover met grote regelmaat gepubliceerd. Maar dat de ZAMC vóór die tijd nóg een geweldig trialevenement organiseert is minder bekend. Op zondag 14 april wordt er gestreden om liefst vier nationale kampioenschappen en dat zijn zeker niet de eerste de beste wedstrijden. Er zijn wedstrijden voor het Open Nederlands Kampioenschap, het Belgisch kampioenschap, het Nederlands Jeugdkampioenschap en het officieuze Nederlands Kampioenschap Fietstrial.

De wedstrijden voor de diverse trialkampioenschappen zijn feitelijk net van start gegaan, een enkele winterse wedstrijd is ons voorgegaan. Dat de wedstrijd in Zelhem verreden wordt, heeft een duidelijke reden. Ten eerste kan de Zelhemse organisatie hiermee perfect diverse onderdelen testen voor het WK Trial in juni. Maar verder is het voor de deelnemers een prachtige ervaring dat ze kunnen rijden op de baan waar straks al die grote WK-mannen hun kunsten tonen. Daarmee wordt hun nieuwe trialseizoen voor de circa 100 deelnemers absoluut op gang geschoten.

Over kanshebbers kan dan ook nog nauwelijks gesproken worden. Bij de klasse ONK-Inters heeft regerend Nederlands kampioen Randy Kerstjens uit Venlo de eerste wedstrijd gewonnen. Bij de Euro Nationalen heeft Hallenaar Michel van Tilburg ook een duidelijk visitekaartje afgegeven wat zijn bedoelingen voor 2019 zijn. Op spiksplinternieuw materiaal gelijk de koppositie pakken is prima. Ook bij het NK jeugd is er nog weinig tekening in het deelnemersveld, al moet wel gezegd worden dat Stan Reit (Prinsenbeek) na twee wedstrijden maximaal gescoord heeft. Dat Jasper te Mebel (Silvolde) zich daar bij zal neerleggen ligt niet in de lijn van de verwachtingen. Deze zwaar getalenteerde gasten zullen deze lange competitie nog regelmatig de degens kruisen. En voor Jasper is het een thuiswedstrijd!

Internationale belangstelling
Dat 'Zelhem' op de wedstrijdkalender van onze Belgische zuiderburen is komen te staan kan geen verrassing heten. Ook daar weten ze drommels goed dat er op de Langenberg een geweldige trialaccommodatie is gecreëerd en daar wil iedereen wel rijden. Dus het verzoek van de BMB voor een extra wedstrijd in Zelhem werd door de ZAMC en uiteraard door de KNMV graag gehonoreerd. Omdat ze in België in dezelfde categorieën rijden als in Nederland was het samenvoegen van die competities met één pennenstreek geregeld. Dat wordt dus gewoon een echte clash: Nederland tegen België.

Biketrialist Rick Koekoek uit Erica (Drenthe) is absolute wereldtop. Omdat Rick al jaren lid is van de ZAMC en hier ook regelmatig traint lag de vraag voor de hand of er een wedstrijd op de Langenberg georganiseerd kon worden. Rick is namelijk initiatiefnemer van een compleet nieuwe nationale biketrialcompetitie en daar hoort ook een wedstrijd in Zelhem bij. Naar verwachting komen twintig deelnemers naar Zelhem voor hun eerste wedstrijd. Een primeur dus.

De wedstrijden vangen aan om 10.00 uur met de start van de ONK- en BMB-deelnemers, gevolgd om 11.00 uur door de NK jeugd en de biketrial.
Het evenement vindt plaats op motorsportaccommodatie de Langenberg, Korenweg 4 in Zelhem. De toegang is deze dag gratis.

Meer berichten