Een sfeerbeeld van de wedstrijd Grol - VIOS in december 2018. Foto: Marcel Houwer
Een sfeerbeeld van de wedstrijd Grol - VIOS in december 2018. Foto: Marcel Houwer

Streekderby VIOS B - Grol leeft

Zaterdagavond op sportpark De Sonders in Beltrum

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Deze week -zaterdagavond aanstaande om 18.30 uur op het sportpark De Sonders in Beltrum- staat de streekderby VIOS tegen Grol weer op het programma. Omdat Grol in de afgelopen voetbaljaren is afgezakt van de eerste naar de derde klas KNVB en daardoor de grote, meest tot de verbeelding sprekende derby's tegen clubs als RKZVC en in het bijzonder Longa '30 moet missen, kan men zich in het huidige seizoen tweemaal over uitleven in een als streekderby te boek staande wedstrijd tegen VIOS.

Het eerste duel tussen beide clubs vond in december 2018 plaats op het sportpark Den Elshof in Groenlo en eindigde toen in een 3-3 gelijkspel. Tijd om reacties te peilen bij een viertal trouwe supporters, te weten twee aan VIOS-zijde en twee aan Grol-zijde.

VIOS gaat winnen van Grol
Luke te Woerd (30), voorheen acht jaar speler van VIOS 1, weet het zeker. "VIOS gaat winnen van Grol. Natuurlijk verwacht ik veel spektakel, maar wij komen als winnaar uit de strijd. Let op, binnen twintig minuten komt VIOS op 1-0 en Grol maakt voor rust nog wel gelijk, maar in de tweede helft maakt VIOS aan alle Grol-illusies een eind. Eindstand: 2-1." Te Woerd is van mening dat het team van trainer Manfred Graven beter kan dan men tot op heden heeft laten zien. "Ondanks enkele slechte wedstrijden, heeft het team voldoende kwaliteit om zich te kunnen handhaven. Wat ontbreekt is slimheid, het zogenoemde voetbalgogme. Daardoor speelt men vaak te behouden, maar tegen Grol is er aan VIOS-zijde extra strijd en beleving. Grol is te wisselvallig en dat breekt de ploeg tegen ons op."

Aan Grolzijde is Adrie Wittenbernds (73), nota bene Beltrummenaar van geboorte en al 60 jaar actief als muzikant bij Concordia in Beltrum, vrij optimistisch over de wedstrijd. Wittenbernds, van 1989 tot 1997 voorzitter van de Supportersclub van Grol, is samen met echtgenote Gerrie een trouw Grolsupporter. "Ik ben al 48 jaar woonachtig in Groenlo en zal de wedstrijd toch echt door een blauw-witte bril bekijken. Muzikaal gezien ligt mijn hart nog steeds in Beltrum, maar op voetbalgebied is er voor mij maar één club en dat is dé Grol!"

Calimero-gevoel overheerst
Voor Emiel Koster (52), bij VIOS onder andere voetbaltechnisch adviseur namens de supporters, is van mening dat het Calimero-gevoel teveel overheerst. "Het is nog steeds het kleine dorp Beltrum tegen de grote stad Groenlo. Wanneer die gedachtegang overheerst, kan dat wel eens ten koste gaan van het resultaat. VIOS heeft immers de punten hard nodig, wil men zich handhaven in de derde klas en voor Grol geldt hetzelfde, wil men nog een kans maken op deelname aan de nacompetitie. Alleen naar VIOS kijkende, heeft de ploeg vaak in de slotminuten de deksel op de neus gekregen, waardoor er teveel gelijke spelen zijn behaald. Op het doelsaldo afgaande, had de ploeg veel hoger op de ranglijst moeten staan."

Johan Wolters (67) was in het voetbalseizoen 2015-2016 Super-supporter van het jaar bij Grol. De Grolman, die ook onderdeel uitmaakt van de vrijwilligers(woensdag)groep, houdt rekening met een voor 'zijn' Grol bijzonder moeilijke wedstrijd. "VIOS is een vechtmachine, die nooit opgeeft. Een team dat erom bekend staat om juist in dit soort wedstrijden de vereiste mentaliteit aan de dag te leggen. Maar ik hoop daarentegen dat Grol het niet te gemakzuchtig oppakt en in alle opzichten zijn ware voetbalgezicht laat zien."

Meer berichten