Openluchtspel van De Haort: 'Zonder reuring gin veuruutgang'
Erik Prange en Gerard te Hennepe (rechts) bewerkten 'het verhaal van Geert Vreeman'  tot het openluchtspel.
Erik Prange en Gerard te Hennepe (rechts) bewerkten 'het verhaal van Geert Vreeman' tot het openluchtspel.

Openluchtspel van De Haort: 'Zonder reuring gin veuruutgang'

HAART - Toneelvereniging De Haort bereidt zich voor op een openluchtspel. Op vrijdag 21 en 28 en zaterdag 22 en 29 juni komt de club in actie op de vertrouwde prachtige locatie van boerderij Haartmans aan de Buninkdijk. De allereerste voorbereidingen zijn al in juni 2017 gestart, en in september werd er gestart met de repetities binnen, in De Ringkamp. Sinds begin april mag het gezelschap naar buiten, want nu wordt er wekelijks gerepeteerd op de plek waar de spelers in juni willen schitteren in het openluchtspel 'Zonder reuring gin veuruutgang'.

Door Lydia ter Welle

De stoelen voor de 'koffiestart' staan - in de buitenlucht op het 'toneel' - al klaar bij de vrolijk brandende kachel. "Die kachel hebben we nog nodig, want het kan 's avonds nog best fris zijn", vertelt regisseur Erik Prange. Hij heeft niet alleen de rol van regisseur op zich genomen, maar heeft ook het verhaal voor het openluchtspel samen met Gerard te Hennepe bewerkt, 'omgeschreven' tot wat het nu is. "En dat is een toneelstuk zoals de mensen dat van toneelvereniging De Haort (eind 2015 opgericht als club waarin de al vele jaren bij de openluchtspelen samenwerkende toneelverenigingen Plato en Ons Genoegen opgingen; red.) gewend zijn. Een stuk met een lach en een traan, met een zekere diepgang maar ook met humor, spelend in deze regio in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Gespeeld in de taal van deze buurt, waar de een dialect spreekt maar waar ook mensen zich in het Nederlands uitdrukken", vertelt Prange.

'Verhaal van Geert' bewerkt tot openluchtspel

In 2015 werd voor het laatst een openluchtspel opgevoerd op de Haart. Toen was dat 'De Deserteur', speciaal voor De Haort geschreven door Henk Krosenbrink, die kort voor de uitvoeringen overleed. 'De Deserteur' werd geregisseerd door Geert Vreeman, die toen al aangaf dat dit zijn laatste klus als regisseur van een openluchtspel op de Haart zou zijn. Erik Prange werd toen al benaderd als zijn opvolger. "Maar hij vertelde toen ook al dat hij een verhaal had, dat hij graag wilde bewerken voor een uitvoering als openluchtspel. Helaas is Geert Vreeman overleden, onverwacht, begin 2017, voor hij kans had gezien die klus te klaren. Toen hebben Gerard te Hennepe en ik besloten om ermee aan de slag te gaan, en dan in de stijl zoals Geert dat ook van plan was. We hebben er vanaf juni 2017 bijna een jaar aan gewerkt. Vervolgens hebben we dat stuk, spelend in de vijftiger jaren, laten lezen door Henk te Bokkel en Bernard Prange, die door hun leeftijd goed konden bepalen of wij de tijdgeest goed hadden gevangen. Vervolgens hebben we het aangepast en nog weer laten lezen door verschillende mensen. Het definitieve stuk was september 2018 klaar", vertelt Prange.

Voorheen waren de toneelspelers van De Haort gewend dat de regisseur de rollen verdeelde. Prange besliste anders: hij schreef audities uit. "Dat was nog wel even een dingetje", lacht Prange. "De Haort had altijd een regisseur uit eigen kring. Nou hadden ze voor het eerst 'ne vrömden' aangesteld, en die kwam meteen al met een andere werkwijze. Maar toen heb ik uitgelegd dat naar mijn mening audities uitschrijven betekent, dat mensen zelf kunnen beslissen voor welke rol ze auditie willen doen. En dat zo de rolverdeling eens een keer niet volgens de vaste, misschien zelfs vastgeroeste, patronen zou verlopen. Het leverde inderdaad wat verrassingen en op, en - gelukkig - is iedereen achteraf blij met de werkwijze en de uitkomsten." Het stuk telt 26 rollen, waarbij ook wat figuranten- en kleinere rollen.

Sinds begin april wordt er dus op locatie gespeeld. "De repetities vanaf september hebben gezorgd dat de teksten er wel in zitten. Nu kunnen we het spel met alles eromheen gaan 'uitspelen'. Dat moet allemaal precies passen. Neem bijvoorbeeld het feit dat er op een bepaald moment een taxi moet komen aanrijden. Je kunt niet op twintig meter van het 'toneel' de motor starten en aankomen rijden. Zo'n auto moet op flinke afstand klaar staan, een seintje krijgen, starten en precies op het juiste moment komen aanrijden. Dat moet je allemaal gaan uitspelen, om te zorgen dat dat precies klopt", legt Prange uit. "Voor precies de juiste auto's voor het tijdbeeld zijn we vorig jaar al naar de oldtimershow in Meddo gegaan, en daar hebben we precies de goede gevonden. En de eigenaars waren meteen enthousiast om mee te werken."

'Bewondering voor enthousiasme en medewerking van alle betrokkenen'

Het enthousiasme van de spelersgroep en van alle medewerkenden daar omheen wordt geprezen door Prange. "Het is fenomenaal, zoals iedereen meedenkt en meewerkt. Vergis je niet: in totaal hebben we - naast de 26 toneelspelers - nog een groep van bijna vijftig mannen en vrouwen die ons helpen. Bij de grime, het verzamelen van de kleding, de rekwisieten, de decorbouw, kortom bij het hele spektakel. Samen maken we er een totaalbeleving van. De bezoekers die aankomen bij boerderij Haartmans - geweldig dat we hier weer terecht kunnen bij de families Te Linde en Te Roele - zullen zich direct al terug in de jaren vijftig voelen. De hele aankleding moet daaraan bijdragen. Dat is een flinke klus, waaraan we met z'n allen met veel enthousiasme werken!", belooft regisseur Erik Prange namens toneelvereniging De Haort.

Vanaf 1 mei kunnen kaarten in de voorverkoop worden gekocht, bij Installatiebedrijf Luiten op de Haart, bij Spar Wubbels in Bredevoort, Bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten en via de website www.haart-info.nl onder Toneelvereniging De Haort. Alle informatie is te zijner tijd te vinden op de website. Uiteraard houden wij de lezers met regelmaat op de hoogte van de voorbereidingen van 'Zonder reuring gin veuruutgang'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden