De scooter rijklaar maken voor het nieuwe seizoen

Met het nieuwe scooter seizoen voor de deur, is het klaar om de scooter weer klaar te maken. In deze tekst lees je wat je precies moet doen om goed aan het nieuwe seizoen te beginnen. Verder krijg je tips hoe je de scooter moet onderhouden en welke onderdelen je zelf al kunt controleren. Lees dus snel door zodat je met een goede voorbereiding de weg op gaat.

Goed onderhouden van de scooter
De basis van een goed onderhouden scooter is natuurlijk de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de scooter weer klaar is voor het seizoen, de garage kan de scooter ook meteen controleren op veiligheid. Een onderhoudsbeurt verkleint de kans op defecten, waardoor de scooter dus ook langer in een goede staat blijft. Daarom is het voor oude scooters ook extra belangrijk om deze goed te onderhouden, zodat je er net nog een paar jaar langer op kunt blijven rijden.

Zelf controleren
Het is ook mogelijk om voor elke scooterrit een aantal punten zelf te controleren. Zo is het belangrijk om te controleren of de verlichting nog werkt. Dit doe je door de verlichting, het grote licht, het knippenlicht en het remlicht uit te proberen. Kun je zelf niet goed zien of deze nog werken, vraag er dan iemand bij om naar de verlichting te kijken. Verder kun je regelmatig controleren of de banden nog voldoende spanning hebben. Misschien wel het belangrijkste, is het controleren van de banden. Let hierbij op oneffenheden, en of de profieldiepte nog diep genoeg is.

Zie je iets raars aan de band, breng deze dan naar de garage. Oneffenheden in de band geven een groter risico op een klapband. Hier lees je meer veel gestelde vragen omtrent scooters.

Goede bescherming
Zorg niet alleen dat de scooter in een goede staat is aan het begin van het scooter seizoen, maar zorg er ook voor dat je goede bescherming hebt. Een scooterhelm is hierbij natuurlijk het belangrijkste, maar je kunt ook denken aan beschermende kleding of een beschermhoes. Heeft de scooterhelm de hele winter in de schuur gelegen, dan kun je de binnenkant van de helm schoonmaken. Verder is het goed om de helm te controleren op beschadigingen. Is de helm in de winterperiode op de grond gevallen, dan zul je misschien een nieuwe helm moeten kopen. Dit kun je zeker weten door de helm door een goed bedrijf na te laten kijken. Tot slot is het belangrijk om weer even aan je scooter te wennen, wanneer je deze lang niet gebruikt hebt. Ga je een lange scootertocht maken, dan is het dus slim om eerst even een kort rondje te rijden. Zo kom je er ook meteen achter of er iets aan de scooter mankeert.

Meer berichten