De Afrikaanse slangenarend komt de sleutel brengen. Foto: Rob Stevens
De Afrikaanse slangenarend komt de sleutel brengen. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Uitgestelde officiële opening Sterrenpalet

EIBERGEN - Woensdag werd het nieuwe schoolplein van Integraal Kindcentrum (IKC) het Sterrenpalet officieel in gebruik genomen. Dat werd gecombineerd met de officiële opening van het nieuwe schoolgebouw aan de Prins Bernhardstraat en de Koningsspelen. De planning was dat de opening van het gebouw al eerder zou zijn gebeurd. Triest genoeg viel de verhuizing begin dit jaar van de drie VCO basisscholen naar deze locatie echter samen met het overlijden van één van de collega's: Niels van Beusekom. Reden om de officiële opening uit te stellen.

Door Rob Stevens

Maar vrijdag is het dan zover. Directeur Ineke Neerhof heet iedereen welkom. Op haar open vraag 'Wat gaan we vandaag ook al weer doen?', antwoord één van de kinderen: 'De Koning komt!' Dát is niet het geval, maar feest wordt het wel. Het schoolplein staat vol met kinderen, leerkrachten, ouders en genodigden. Een kleurig geheel. Bijna iedereen heeft die ochtend vanwege de koningsspelen wel iets oranjes of rood-wit-blauws in of op zijn kleding verwerkt.

Voor de opening van het gebouw is natuurlijk een sleutel nodig. Deze wordt op wel heel spectaculaire wijze aan de ook aanwezige wethouder van onderwijs overhandigd, Ano Bosman. Dat gebeurt door Taibu, een grote Afrikaanse slangenarend, die het voorwerp vliegend aflevert.
Het is een feestdag. Alle leerlingen krijgen daarom van de Ouderraad een mooi cadeau voor het nieuwe plein. Een freeplayer, een mobiele sportinstallatie geschikt om allerlei verschillende netsporten mee te spelen. Ron ten Broeke van BeweegWijs komt ook met een cadeau voor het schoolplein, een moderne variant van de aloude houten stelten.

En de betrokken aannemer, installateurs en architecten bieden het personeel een cheque aan ter waarde van 1000 euro. Aan de voorkant van het gebouw met zijn klassieke schooluitstraling is niet te zien hoe groot de ruimte van het schoolplein erachter is. Vanaf het schoolplein zie je in de verte in het centrum van Eibergen de kerktoren. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven voor het grootste schoolplein van Nederland zou het Sterrenpalet hoge ogen gooien.

IKC het Sterrenpalet is ontstaan vanuit de fusie van drie basisscholen - de voormalige Willem Sluiterschool, de 3-Sprong en de Julianaschool - van VCO Oost-Nederland, de christelijke organisatie voor onderwijs én opvang. De VCO heeft vijftien scholen voor christelijk basisonderwijs en kindcentra in Twente en de Achterhoek. De drie scholen in Eibergen gaan nu samen op de locatie die voorheen werd gebruikt door het Assink Lyceum.
De letters IKC staan voor Integraal Kindcentrum. Omdat in het gebouw onderwijs en (opvang)voorzieningen zijn voor baby's, peuters, kleuters en kinderen tot 13 jaar. Er is een samenhangende doorgaande leerlijn. Kinderen van elke leeftijdsfase kunnen er dus terecht. Het is niet echt warm vrijdagochtend, maar dat mag de pret van de opening en koningsspelen niet drukken. Na de opening is er een vorstelijk koningsontbijt voor de peuters en de kinderen van groep 1 tot en met 5. Daarna wordt er lekker koninklijk gespeeld op het nieuwe schoolplein. De andere groepen gaan daarmee na de koningslunch aan de slag.

Meer berichten