Lezers schrijven | Open brief over bomenkap langs N319


Geachte fractievoorzitters van partijen in de gemeenteraad van Berkelland,

De logica leek zo vanzelfsprekend. Na de ontmaskering van Staatsbosbeheer als ordinaire kapfabriek van onze nationale bossen, werd het hoog tijd omzichtiger om te springen met vooral de oudere, gezonde en gezichtsbepalende bomen in ons landschap. Wie regelmatig over de weg Ruurlo-Groenlo rijdt, kan zich verlustigen aan de schoonheid die daar al jaren in de bermen de contouren van hoe De Achterhoek zich graag profileert in allerlei vakantiefolders. Toen ergens medio jaren zeventig de parallelweg werd aan gelegd, waren de ontwerpers zo slim die ruim achter de bomenrij aan te plaatsen. Zo gunde je die mooie bomen de rol die ze al jaren vervulden. Tegelijkertijd gaf je ze een functie waar niemand het ooit over heeft, namelijk die van beschermengel voor fietsers, wandelaars en ander kwetsbaar langzaam verkeer dat zich op de parallelweg voortbeweegt. Want wie als fietser regelmatig gebruik maakt van die weg, weet waarover hij/zij praat. Zeker in de tijd van nu waarin het ge-/misbruik van de IPhone/Smartphone zich tot een ware plaag heeft ontwikkeld en de auto in handen van zo'n chauffeur plotseling in een moordwapen kan veranderen. Gelukkig staan er dan nog van die grote stevige eiken die een eerste klap kunnen opvangen voor de niets vermoedende fietser. Zonder die bomen ben je als parallelweggebruiker plotseling bijna net zo kwetsbaar als de jonge soldaten die op 6 juni 1944 Omaha Beach moesten bestormen.
Een meerderheid binnen de Gemeenteraad van Berkelland lijkt dat allemaal een rotzorg. Ze bliezen het initiatiefvoorstel van PvdA en Groen Links, ondersteund door D66 voor behoud van de bomen gedachteloos van tafel.
Ronduit tenenkrommend waren de argumenten van de tegenstemmers. Zo verschool de fractievoorzitter van de VVD zich graag achter de provincie; het was hun zaak,vond hij, dus waarom zou je je daar als gemeente druk over maken?
Het CDA en de OBV kwamen met de diepzinnigheid dat die bomen al ruim honderd en zeventig jaar oud waren, dus rijp voor de kap. Dat gezonde eiken die leeftijd probleemloos kunnen verdubbelen is kennelijk geen standaard kennisfeit van raadsleden. Maar over zoiets kun je je echter laten voorlichten. Maar ja, zoiets kost tijd en moeite. Sommige mensen hebben de neiging hun onkunde te overschreeuwen en stemmen daarom met de meute mee. In dit geval 'nee'. Jammer, dat je met zo'n mentaliteit meent onderdeel van een Gemeenteraad te willen zijn. Je kunt ook gewoon zwijgen en 'nee' stemmen. GB deed dat.
Een wethouder kwam nog met het doekje voor het bloeden dat de bomen grenzend aan de parallel weg allemaal gespaard blijven. Waarbij de andere kant van de weg automatisch als vogelvrij verklaard werd. Je zult er maar wonen! En wat dacht je van de mooie overloopweilanden van de Slinge die prettig begraasd worden door allerlei soorten vee? Allemaal op voorhand geofferd voor de heilig verklaarde 4,5 meter afstand van asfalt tot de bomen. De hersenloze appende autobestuurder zal het allemaal een zorg zijn.
En nog een feit. Wie de moeite had genomen om diezelfde weg, de N319, door te rijden richting Vorden, zou zich kunnen verbazen en tegelijk verheugen dat die zelfde provincie het daar geen enkel probleem vindt, jonge aanplant (vooral beuken) te doen tussen fietspad en weg. De afstand tussen die bomen en het asfalt van de N319 bedraagt daar amper 2 meter.


Joep Scholten
Van Tuyll van Serooskerkenweg 3
7261CT Ruurlo

Meer berichten