Een foto van een kamp van ontdekkingsreizigers. Foto: Arjan Drost
Een foto van een kamp van ontdekkingsreizigers. Foto: Arjan Drost (Foto: Arjen Drost)

Lezing van Arjen Drost voor 'Vrienden van de Mallumse Molen'

EIBERGEN - Het Muldershuis en de Mallumse Molen zijn twee zeer gewaardeerde monumenten in Eibergen. Niet alleen de toeristen maar ook vele Eibergenaren genieten van deze monumenten. Om het geheel in goede staat te houden, zijn financiële inkomsten nodig. Daaraan werkt de stichting Vrienden van de Mallumse Molen. Inkomsten komen uit verhuur, subsidies en van donateurs. Maar helaas loopt het aantal donateurs de laatste jaren terug, meest door vergrijzing. Daarom is de stichting op zoek naar een nieuwe, jonge lichting donateurs die aan het Muldershuis en De Mallumse Molen jaarlijks een financiële bijdrage van tien euro of meer willen leveren ten behoeve van het in standhouden van deze twee prachtige monumenten.

Het werven van nieuwe, jonge donateurs probeert de stichting door twee activiteiten te ontplooien. De eerste activiteit is op zaterdag 11 mei tijdens de Nationale Molendag en de tweede activiteit is op zaterdag 21 september (nadere informatie volgt).

Op zaterdag 11 mei is er om 14.00 uur in 't Muldershuis een lezing door Arjen Drost van Natureview Photography. De entree is gratis.
Arjen Drost (1976) is ecoloog en docent biologie en komt al twintig jaren in het Noordpoolgebied, voornamelijk als gids op expeditie cruiseschepen. De afgelopen vijf jaren is dit zijn fulltimebaan en wisselt hij noordelijke zomers op Spitsbergen en Groenland af met zuidelijke zomers op Antarctica. Arjen is ook natuurfotograaf en -filmer en gebruikt zijn schitterende beelden graag om zijn enthousiasme voor deze gebieden over te dragen op andere mensen.
Het thema van de lezing op 11 mei is: In de voetsporen van de grote ontdekkingsreizigers.
Het begin van de 20ste eeuw stond in Antarctica bekend als de 'Heroic age', het tijdperk van de helden. Amundsen en Scott, Shackleton en de minder bekende Charcot zijn in die periode op verschillende plekken in Antarctica geweest, vaak met beperkte middelen, houten zeilschepen en zeer slechte kaarten van het gebied (als ze die überhaupt al hadden). Maar ook zij zullen versteld gestaan hebben van de schoonheid van dit gebied, de bergen, al het ijs en de dieren en pinguïns. De afgelopen jaren heeft Drost het voorrecht gehad om deze plekken te mogen bezoeken en dus in hun voetsporen te treden. "Al had ik het gemak van een motorschip, een warme douche en lekkere maaltijden en hadden ze op de brug goede zeekaarten. In deze fotolezing neem ik u mee naar dit zeer bijzondere gebied, via de verhalen van deze ontdekkingsreizigers. Met mijn beelden laat ik u genieten van de ongekende natuurpracht, de gletsjers en de pinguinkolonies. Ook zullen we wat overblijfselen zien die deze ontdekkingsreizigers achter hebben gelaten. Op die manier kunt u zelf een klein beetje meegenieten van waar deze ontdekkingsreizigers ook vast versteld van hebben gestaan."

Uiteraard is de Mallumse Molen tijdens deze Nationale Molendag open voor bezichtiging.

Meer berichten