In de zomer sieren vaak dahlia's het gebied rond de Piepermolen in Rekken. Foto: Rob Weeber
In de zomer sieren vaak dahlia's het gebied rond de Piepermolen in Rekken. Foto: Rob Weeber

Molendag bij Mallumse Molen en Piepermolen

Algemeen

EIBERGEN /REKKEN - Traditiegetrouw wordt in mei de Nationale Molendag gehouden. Vele Nederlandse molenaars zetten dan weer hun wind- of watermolen in bedrijf voor het publiek. Op zaterdag 11 mei staan de molens in Mallem en Rekken ook weer in de belangstelling. Beide molens zijn op die dag van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen aan de Mallumse Molenweg 37 in Eibergen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoek bakken. Deze wordt gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt.
De Piepermolen aan de Rekkenseweg 87 in Rekken zal - bij voldoende wind – de wieken laten draaien. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar wordt rondom de molen ook weer een lokale markt georganiseerd. De Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers treedt dit jaar voor de veertigste maal op tijdens de Rekkense viering van de Nationale Molendag. Komend jaar vieren zij hun 75-jarig bestaan De dansers zullen als jubilarissen tijdens deze molendag enkele historische Achterhoekse dansen laten zien.
De Wild Beheer Eenheid is als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.
De Achterhoekse Radio Amateur Club zal een mast oprichten om een uitzending te verzorgen rondom molendag. Verder is er een boekenmarkt, Mieke Verstraaten zal demonstreren hoe je knipmutsen vouwt, de weefkring 't Weverke uit Noord-Oost Gelderland is aanwezig om te laten zien hoe een oud beroep is uitgegroeid tot een eigentijdse hobby, er is een mandenvlechter, een kunstschilder en er zullen enkele verkooppunten zijn van streekgerechten.

De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken van molenmeel rondom de molen zal bezoekers ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. In de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden, maar ... zolang de voorraad strekt!
Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens aandoet en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen. Zowel de auto- als de fietsroutes kosten 1,95 euro per stuk.
 

De Mallumse watermolen. Foto; PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant