Marianne Appels. Foto: René Appels
Marianne Appels. Foto: René Appels

Expositie van Marianne Appels in De Huve

Algemeen

EIBERGEN - 'Zwart en wit (en een beetje kleur)'. Onder die titel exposeert Marianne Appels tot vrijdag 28 juni een aantal van haar meest recente tekeningen in de ontvangstruimte van Zalencentrum De Huve. Grotestraat 52 in Eibergen.

Maar deze titel is niet van toepassing op haar werk alleen. In de vitrines van Kunstkring B-Art die ook in De Huve staan opgesteld, wordt in diezelfde periode keramiek van de Eefdese keramiste Els Bottema tentoongesteld dat in ieder geval voor een deel evenzeer past in de bovengenoemde titel.
Marianne Appels heeft er voor deze expositie voor gekozen om nu eens geen schilderijen in acryl of andere kleurrijke materialen te laten zien, maar voornamelijk creaties die met potlood, pen, inkt, viltstift of fineliner en dergelijke op papier of doek zijn gezet.
Haar 'Silly People'-creaties, die vanuit toevallige en/of ogenschijnlijk willekeurige lijnen ontstonden en die de meest onverwachte situaties en herkenbare menselijke patronen tonen, maakte ze aanvankelijk in klein formaat. Op aanraden van een Haagse galeriehoudster waagde ze zich aan grotere formaten, met als grootste uitdaging een houten paneel van 2 x 3 meter in het centrum van Bocholt.
Geïnspireerd door de kunstenares Elske Berndes die onder andere bekend werd doordat ze op bijzondere wijze gewone, alledaagse dingen in zwarte lijnen in beeld brengt en door de effecten van de grafische technieken leerde Marianne daarnaast om kracht en uitstraling aan haar werk te geven juist door herhaling, eenvoud en beperking. Een techniek die ook in de Zentangle-methode (De Zentangle™ methode werd in de Verenigde Staten ontwikkeld door de artieste/calligrafe Maria Thomas en de meditatie-monnik Rick Roberts; red.) wordt toegepast en die niet alleen bijzondere resultaten oplevert, maar ook ontspanning en rust geeft. Ook van deze manier van werken zijn enkele grotere en kleinere creaties te zien.

Els Bottema's keramisch werk is zeer herkenbaar. Geïnspireerd door vormen vanuit de architectuur (zowel de klassieke als de moderne), waarvoor ze grote belangstelling heeft, bouwt ze veel van haar werk op vanuit platen klei. Op deze manier ontstaan heel bijzondere doos-objecten, van heel klein tot groot, die vervolgens eenvoudig worden gedecoreerd door lijnen en insnijdingen. Het zijn niet zozeer kleurrijke glazuren die haar objecten hun uitstraling geven, maar vooral de vormen, sobere details en - steeds vaker - de natuurlijke en onvoorspelbare effecten die de primitievere stooktechnieken zoals raku en kuilvuur tijdens het stookproces achterlaten,
In een van de vitrines toont Els uitsluitend werk dat ze gemaakt heeft middels de 'naked raku'-techniek: schilderen met rook. Daarbij springt het glazuur zelfs weer van het werkstuk af en is het de tekening van de rook die op de klei over blijft.
De expositie is op werkdagen dagelijks te bekijken tijdens de openingstijden van De Huve. De entree is gratis.
Wie meer wil weten over de toegepaste technieken wordt geadviseerd om tijdens de komende Berkellandse Atelierroute (9 en 10 juni van 11.00 – 17.00 uur) zeker een bezoekje te brengen aan De Huve. De beide kunstenaressen zullen dan ook persoonlijk aanwezig zullen zijn om over hun werk te vertellen en nog ander werk te laten zien.
Bovendien zal op die twee dagen ook fijnschilderes Myra Heimans (Eibergen) daar met haar werk aanwezig zijn. Met kleurig werk. Dat wel.

Werk van Els Bottema. Foto: René Appels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant