: Kerkrentmeester Niels Sies naast een van de DSP-geluidsboxen. Foto: Rob Weeber
: Kerkrentmeester Niels Sies naast een van de DSP-geluidsboxen. Foto: Rob Weeber

Grote Kerk in Neede weer hoorbaar

Algemeen

NEEDE - Na de fusie tussen de Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente tot Protestantse Gemeente Neede, volgde een herinrichting van de kerk. De binnenruimte moest gebruiksvriendelijker worden en vooral ook multifunctioneel. De houten banken werden eruit gehaald en vervangen door stoelen en de vloer werd verder versteend. Daarbij werd een aspect onderschat: de akoestiek. Vanaf het liturgische gedeelte was de spreker op vijf meter afstand al niet meer hoorbaar. Het geluid rolde van voor naar achteren en kaatste via dezelfde weg terug.

Door Rob Weeber

Kerkrentmeester Niels Sies heeft zich van begin af aan beziggehouden met het geluidsprobleem. "In een kerkgebouw is de verstaanbaarheid natuurlijk een belangrijk punt. Maar daarbij gaat het niet alleen om zogenaamde spraakverstaanbaarheid. Wij hebben ook een orgel en verhuren de ruimte voor andere muzikale uitvoeringen. Helaas was het akoestisch niveau na de fusie beneden de verwachtingen. Weliswaar is er voor mensen met een gehoorapparaat een ringleiding in de vloer aangelegd die het geluid versterkt, maar deze is niet voor ieder type gehoorapparaat geschikt. Als bovendien de dirigent zijn eigen zangers niet meer kan verstaan, dan wordt het tijd om iets anders te bedenken. Bijkomend punt was dat we uit esthetisch oogpunt geen dik beklede wanden en plafond met isolerend materiaal wilden. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een zeer professioneel adviesbureau dat talloze kerken in binnen- en buitenland tot haar klantenkring mag rekenen. Zij hebben een vooraf-meting gedaan en geconcludeerd dat de gemiddelde nagalm 4,5 sec. bedroeg. Idealiter zou dat in een lege zaal 2 à 2,5 seconde moeten zijn. Daarmee is spraak en de muziek goed verstaanbaar. Het hoeft geen concertzaal te zijn, die hebben een waarde van 1 à 1,5 sec. Op aanraden van het adviesbureau zijn we met een bedrijf in zee gegaan dat de aanbevelingen op de juiste manier zou kunnen implementeren. Nu het gereed is, kunnen we alleen maar concluderen dat het aan alle verwachtingen voldoet. De nagalm is zoals verwacht 2 à 2,5 seconde. Ook de spraakverstaanbaarheid is conform de streefwaarde, 0,55-0,65 STI."

De kopse kant van de kerk is bekleed met tien cm isolerend materiaal en daarna opnieuw afgepleisterd. Aan de achterzijde staan twee mobiele garderoberekken die een 10 cm dikke, gestoffeerde achterwand hebben gekregen ter voorkoming van terugkaatsing van het geluid. In de kerk hangen zogenaamde DSP-(digitale signaalprocessor) gestuurde geluidsboxen. Dit type box vangt alle inkomende geluidssignalen via de aanwezige geluidsdetectieapparatuur op, zoals nagalm, en bewerkt ze voordat ze teruggestuurd worden. Tevens worden de richting en reikwijdte van het uitgezonden geluid gestuurd. Het geluid vanaf het liturgisch gedeelte in de kerk is gericht op de laatste stoelenrij en bereikt niet de vloer. Volgens Sies zijn de bezoekers en kerkgangers zeer tevreden over de aanpassingen. Ook de zangkoren en het orgel zijn weer goed hoorbaar.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant