Foto: Switbertus
Foto: Switbertus

Internationaal vendeltreffen tijdens Pinksteren

'Een divers en kleurrijk spektakel dat iedereen gezien moet hebben!'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Vendelen is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. In oorlogstijden liep de vaandeldrager voorop in het leger. Schutterijen, maar ook volkskunstgroepen houden de traditie van het vendelen soms al honderden jaren in ere. Sinds 1981 is er een internationaal vendeltreffen dat om de twee jaar georganiseerd wordt. Dit samenkomen is geen wedstrijd, maar een ontmoeten van vendelvrienden om technieken uit te wisselen en belangstelling voor het vendelen te wekken bij het publiek. St. Switbertus bestaat dit jaar 90 jaar en zij organiseert daarom het 17de Internationale vendeltreffen op 7, 8, 9 en 10 juni. "Het is een divers en kleurrijk spektakel dat iedereen gezien moet hebben!", vertellen Servy Oolthuis en Jos Krabbenborg die al tweeëneenhalf jaar met de organisatie bezig zijn.

"Dit is de derde keer dat het Internationale vendeltreffen in Lichtenvoorde plaatsvindt. De eerste keer was in 1989 en de tweede in 2004. Er zat alle keren vijftien jaar tussen en het is steeds gecombineerd met een jubileum van de schutterij," vertellen Servy en Jos, "Dit jaar is er een goede samenwerking tussen de schutterij en Over de Top. Beide partijen versterken elkaar met hun culturele programma. Op vrijdagavond komen de vendeliers aan, maar dan zijn er geen optredens gepland. Het is dan voornamelijk een weerzien van vrienden die elkaar soms twee jaar niet hebben gezien. Elk land neemt de muzikale begeleiding mee voor de vendeliers die bij hun traditie past. Dat kan een viool, harmonica, doedelzak of trommel zijn. Uiteraard trekken ze voor de optredens hun mooie traditionele kleding aan."

De mensen opzoeken
Op zaterdag zoeken de vendeliers de mensen op om ze hun mooie vendelkunsten te laten zien. Ze zijn overdag te vinden in het centrum van Lichtenvoorde, op Camping de Twee Bruggen in Winterswijk en in het centrum van Winterswijk. De verschillende landen die deelnemen zijn verdeeld over deze drie locaties, zodat op elke plek een mooie mix van culturen te zien is. De optredens vinden plaats tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

's Avonds is van 19.30 tot 22.00 uur het traditionele vendeltreffen in een speciale hoek van het Over de Top terrein. Dit treffen kent een vast programma waarbij elke vereniging laat zien wat zij als basis heeft. Er zijn zeven Europese landen vertegenwoordigd, veertien deelnemende groepen en 185 deelnemers. In de nabije omgeving van het optreden is het dan rustig. Over de Top houdt rekening met haar muzikale programmering.

Inspiratiebijeenkomst
Er is een inspiratiebijeenkomst/gospelviering met het thema 'Verbondenheid' op zondagmorgen om 10.00 uur in de grote Bongotent op het Over de Top-terrein. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Popkoor Friends zingt dan liedjes zoals 'Happy Days' en 'To my father's house' die begeleid worden door een band. Walter Leemreize praat de boel dan met diepzinnige teksten aan elkaar.

Na deze bijeenkomst gaan de vendeliers naar het gemeentehuis waar ze om ongeveer 11:45 uur welkom worden geheten door burgemeester Bronsvoort. Vervolgens worden er tot 16.00 uur demonstraties in het Wentholtpark gegeven, met als sluitstuk de spectaculaire gezamenlijk stormloop.

Gastgezinnen gezocht
De vendeliers die niet uit Lichtenvoorde komen, worden ondergebracht bij gastgezinnen. Er worden nog enkele gastgezinnen gezocht. Interesse? Mail naar info@st-switbertus.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden