Zo'n 25 liefhebbers kwamen af op de vogelexcursie. Foto: S. Grooters
Zo'n 25 liefhebbers kwamen af op de vogelexcursie. Foto: S. Grooters (Foto: )

Veel spechten tijdens publieksexcursie Needse Achterveld

NEEDE - Koekoek! Koekoek! De excursie door het Needse Achterveld begon al goed; het was fris, maar met een opkomende zon. Er stonden om 6 uur 's morgens zo'n 25 personen klaar om met vier gidsen vogels te gaan spotten. Elke gids trok met een groepje het Needse Achterveld in, een afwisselend natuurgebied tussen Neede en Rietmolen met heide, gagel, buntgras, berkenbos, jeneverbessen en een aantal poelen.

Vogelwerkgroep Berkelland organiseerde deze excursie tijdens de Nationale Vogelweek, die gehouden wordt van 11 tm 19 mei. Mensen konden zich inschrijven via Vogelbescherming, maar men kon zich ook 's morgens melden op de parkeerplaats in het Achterveld. De deelnemers kwamen dan ook niet alleen van dichtbij maar ook uit Amsterdam of Bunnik.

Typische vogels voor het Needse Achterveld zijn de geelgors en de boompieper. De geelgors, waarvan het mannetje opvallend mooi geel gekleurd is, liet zich regelmatig horen met zijn bekende deuntje, dat door vogelaars ook wel de 5de symfonie van Beethoven wordt genoemd. De boompieper was volop aanwezig. De boompieper heeft een kenmerkende zang, zit vaak hoog in de boomtop, vliegt even omhoog en laat zich tijdens zijn zang als een parachuutje omlaag glijden om zijn liedje weer opnieuw te zingen.
Door de zon en de mooie blauwe lucht waren de vogels goed door de verrekijkers waar te nemen en konden de fotografen ook mooie plaatjes schieten. Er zijn 57 soorten waargenomen, waaronder de raaf, wespendief, roodborsttapuit, appelvink, boomleeuwerik en tureluur. Geweldig goed waren de spechten vertegenwoordigd: de activiteiten bij het nest van een middelste bonte specht en van een kleine bonte specht konden prima worden gevolgd. De zwarte specht liet zich regelmatig horen, en liet zich ook bijzonder goed zien en fotograferen. Ook de meer algemene grote bonte specht en groene specht zijn meerdere malen waargenomen.

Na twee en een half uur werd de excursie afgesloten, sommige deelnemers bleven nog even door vogelen, genietend van dit prachtige gebied.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden