De organisatie van Over De Top. Ramon Heijnst ontbreekt op de foto: Foto: Koolmees Photography
De organisatie van Over De Top. Ramon Heijnst ontbreekt op de foto: Foto: Koolmees Photography Foto: Martijn Koolmees

Over De Top al tien jaar een verrassend festival

Algemeen

LICHTENVOORDE – Tien jaar geleden zag het Over De Top Festival het levenslicht. Leden van het eerste uur Nienke Penterman en Roel Stoltenborg kijken terug op het eerste decennium van dit unieke festival. "Hoewel het evenement in de afgelopen 10 jaar is uitgegroeid tot een volwaardig en professioneel festival is onze missie in al die jaren dezelfde gebleven. We willen het publiek vermaken met verrassende acts op het gebied van muziek, kunst en theater. We zijn een festival voor jong en oud maar beslist niet mainstream. En we hebben nog zoveel ideeën, daar kunnen we nog jaren mee vooruit."

Door Annekée Cuppers

Over De Top Festival is ontstaan vanuit Kultuurkuur, een festival georganiseerd door jongeren onder leiding van het toenmalige jongerenwerk. Toen dit festival een succes werd en de gemeente het niet langer verantwoordelijk achtte voor de kosten op te draaien, ging het evenement zelfstandig verder onder de naam Over De Top. Nienke vertelt: "We zijn met zo'n tien man begonnen, bijna allemaal uit de oude organisatie van Kultuurkuur. Ieder had zo zijn eigen specialisme en verantwoordelijkheid, dat ging eigenlijk zo'n beetje vanzelf. We begonnen opnieuw met het festival en verhuisden van het rugbyveld (het huidige Wentholthpark, red.) naar het terrein bij de Swite. Waar Kultuurkuur meer gericht was op kunst en cultuur en een wat alternatiever imago had, draaide het bij Over De Top steeds meer om gezelligheid, sfeer en aankleding. Zaken waar bij Kultuurkuur geen geld voor was en waar we ook nog geen ervaring mee hadden. Wat dat betreft, was Kultuurkuur een goede leerschool voor Over De Top. Sommige mensen denken nog steeds dat Over De Top een alternatief feest voor hippies is maar dat is beslist niet zo. Er is voor iedereen wat te doen, al willen we beslist niet mainstream zijn. We doen de dingen op onze eigen manier en die is vaak net even anders dan wat je bij andere festivals ziet."

Roel vult aan: "Hier in de regio zie je bij feesten en festivals veel tribute- en coverbands voorbij komen. Op zich niks mee, je kunt er een prima tentfeestje mee bouwen maar bij ons zijn zo'n 80% van de artiesten muzikanten die eigen werk brengen. Je gaat naar Over De Top voor de sfeer en gezelligheid, de precieze line-up van de bands is eigenlijk niet zo van belang. Wat dat betreft, is de insteek van Over De Top in de afgelopen tien jaar niet veranderd. We willen de mensen blijven verrassen met muziek en theateracts die niet direct voor de hand liggen maar wel heel tof zijn."

Pallethouse
Ook in de aankleding van Over De Top Festival is de creativiteit van de jonge organisatie terug te zien. In het tweede jaar van Over De Top bouwde de organisatie huizen van pallets waarin een kunstroute werd uitgezet. Het werd een groot succes dat ook door de organisatie van de Zwarte Cross werd opgemerkt. Roel: "Zij hebben ons toen benaderd om ook het terrein van de Zwarte Cross met de pallethouses aan de slag te gaan. Het werd een hele pallet-arena, een flinke klus maar wel een geweldige uitdaging. Nu mogen we ieder jaar de hoofdingang op het Zwarte Cross-terrein verzorgen. Een mooie opdracht waarmee we weer geld in het laatje krijgen voor de organisatie van Over De Top."

Over De Top uitverkocht? Dit jaar zou het maar zo eens kunnen

Vrijwilligers
En die centen zijn hard nodig want Over De Top Festival ontvangt geen enkele vorm van subsidie en wordt volledig gedragen door vrijwilligers en sponsoren. Nienke: "In de beginjaren deden we alles om maar aan geld te komen. We werkten op allerlei festivals, hebben bruiloften aangekleed en verzorgden het decor op lokale evenementen. We hadden met Pinksteren het lucratieve festivalletje Pimppop op het terras van Tapperij Van Ooijen waarmee we geld verdienden dat we weer gebruikten om Over De Top te financieren. Dat was in de tijd dat Over De Top nog in augustus plaatsvond. Een achteraf gezien niet zo'n handig tijdstip aangezien Zwarte Cross en alle kermissen in de regio dan al waren geweest en de mensen het geld op hadden. Toen hebben we het festival bij Van Ooijen opgedoekt en Over De Top naar Pinksteren verplaatst, een weekend waarin de mensen toch al vrij hadden. Dat bleek een gouden greep. Ook kunnen we veel kosten besparen door vrijwilligers en materialen uit te ruilen met andere festivals in de regio, zoals Reurpop en Paaspop. Zo helpen we elkaar weer verder."

Door het jaar heen werken de 12 kernleden gemiddeld wel een maand fulltime voor het festival. Waar in de beginjaren ieder lid een deeltaak op zich nam, bijvoorbeeld logistiek, randprogramma, muzikale programmering, decorbouw, financiën, pr en communicatie, sturen die leden nu een of meerdere werkgroepen van circa zes personen aan. Roel vertelt: "En dan heb je natuurlijk nog de dagen van het festival zelf. Ieder jaar heb je zo'n 200 vrijwilligers nodig. Drie jaar geleden hebben we het festival uitgebreid van één naar twee dagen en dat werkt heel goed. Veel vrijwilligers willen namelijk graag ook zelf een dag mee feesten. Ze vinden het erg fijn bij ons, prijzen de aandacht die we aan ze besteden, de goede verzorging en natuurlijk het ieder jaar weer legendarische vrijwilligersfeest. Veel vrijwilligers komen dan ook jaar op jaar terug en brengen op hun beurt weer een kameraad of handige buurman mee. Daar zijn we echt heel blij mee want ondanks dat er een harde kern van vrijwilligers is, hebben we door de gestage groei van het festival ieder jaar toch weer meer mensen nodig."

Bordje 'uitverkocht'
Ieder jaar opnieuw. Al die vrije uren, de stress, de vermoeidheid. Waarom zou je zoveel tijd en moeite steken in een festival waarbij je zelf alleen maar aan het werk bent? En wat zijn de plannen voor de toekomst? Roel: "Iedereen heeft tijdens het hele proces wel eens de gedachte 'waarom deed ik dit ook al weer?', maar die twee dagen Over De Top geven zoveel voldoening, al die blije mensen. En ja, eigenlijk is het gekkenwerk maar we hebben nog zoveel ideeën die we uit willen voeren. Dan wil je wel je best doen om dat voor elkaar te krijgen. Wat betreft aankleding en programmering hebben we nog de nodige wensen maar we doen het allemaal in kleine stapjes. We willen op dit terrein blijven en hebben geen ambitie om verder uit te breiden." Nienke vult aan: "We willen dat gezellige, kleinschalige en overzichtelijke festival voor iedereen blijven. Sinds de oprichting zien we een stijgende lijn in de bezoekersaantallen, al kunnen we op de zaterdag nog groeien." Roel: "Met de 'early bird-actie' dit jaar hebben we al veel kaarten verkocht en voor de zondag staat er in de ochtend een gospeldienst op het programma in de grote tent. Een evenement georganiseerd door de jubilerende muziekvereniging Switbertus met wie we het terrein delen. We hopen dat er na afloop veel mensen blijven hangen om daarna het Over De Top-feestje met ons mee te vieren. Het bordje 'uitverkocht' hopen we dit jaar voor het eerst op te kunnen hangen en als het weer meewerkt, verwachten we dat dit ook zeker gaat gebeuren!"

Vrijwilligers gezocht
Over De Top Festival is nog op zoek naar flink wat vrijwilligers. Wil jij meehelpen om deze jubileum-editie tot een grandioos succes te maken? Meld je aan via een mailtje naar info@overdetopfestival.nl of via een direct message op Facebook.


www.overdetopfestival.nl

Facebook: @overdetopfestival

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant