De bouwlocatie aan de Haaksbergseweg in Neede. Foto: Rob Stevens
De bouwlocatie aan de Haaksbergseweg in Neede. Foto: Rob Stevens

Eerste gasloze woningen in aanbouw in Neede

NEEDE - ProWonen is gestart met de bouw van de eerste gasloze woningen in Berkelland aan de Haaksbergseweg in Neede. De gemeente sloot hiervoor een realiseringsovereenkomst met de woningbouwvereniging. Sinds 1 juli 2018 is het voor woningcorporaties, projectontwikkelaars en particulieren verplicht om nieuwe woningen gasloos te bouwen. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen niet meer op het aardgasnetwerk worden aangesloten, terwijl dat tot een aantal jaren geleden verplicht is geweest.

Door Rob Stevens

De karakteristieke duplexwoningen aan de Haaksbergseweg tegenover de oude begraafplaats zijn al een aantal jaren geleden gesloopt. Wat restte was een kale strook land waardoor rechtstreeks zicht op de woningen aan de Braak kwam.
Nu komen er op die plek dus 22 gasloze woningen die ook nog eens bijna energieneutraal zijn. Het oude bebouwingsbeeld wordt er daarmee min of meer hersteld. Deze nieuwe woningen zijn niet alleen duurzaam in gebruik, maar ook toekomstbestendig. Volgens ProWonen voldeden de duplexwoningen (een woning met op de begane grond en op de verdieping een volwaardige maar kleine woning, maar met maar één voordeur die uitkomt op een gezamenlijke hal; red.) die eerder aan de Haaksbergseweg stonden niet meer aan de wensen van deze tijd. Bovendien waren er al teveel kleine woningen in Neede.
ProWonen heeft eerst afgewacht hoe de marktsituatie in Neede na het gereedkomen van het wijkplan De Berg er uit zou zien. Maar het blijkt dat er nog behoefte is aan huurwoningen dichtbij het centrum. Omwonenden hebben inmiddels positief gereageerd op de tekeningen van de nieuw te bouwen woningen. Er komen aan de Haaksbergseweg zestien gezinswoningen, vier blokken van vier woningen. Daarnaast komen er twee blokken van drie levensloopgeschikte woningen. Deze woningen zijn aangepast voor mensen met een (lichte) lichamelijke beperking.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden