Boerderij De Meijer.  Foto: Rob Stevens
Boerderij De Meijer. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Boerderij de Meijer verkocht

NEEDE - Het is een groot rijksmonument in de kern van Neede, boerderij De Meijer. Op de zolder bood de boerderij plaats aan het vleesmuismuseum. En jaren lang was De Meijer het onderkomen van de bibliotheek. Tot deze in 2016 verhuisde naar het centrum van Neede. Maar nu is de monumentale boerderij verkocht aan de in Neede bekende zorgaanbieder d'n Aoverstep BV die er een zorg- en cultuurbestemming aan wil geven. Daarmee krijgt het pand wederom een andere bestemming in haar al zo lange bestaan.

Door Rob Stevens

Jan Tackenkamp heeft tegenwoordig de dagelijkse leiding over d'n Aoverstep. Hij is blij met de aankoop van De Meijer. Jan: "De bedoeling is dat we er dagopvang voor volwassenen aanbieden. Zowel voor dementerende ouderen als volwassenen met een lichamelijke - of psychosociale beperking. Het gaat om mensen die veelal gewoon thuis ondersteuning in de een of andere vorm krijgen en overdag zoeken naar een dagbesteding. We voelen verantwoordelijkheid om De Meijer exploitabel te maken. Er zijn ook al voorzichtige contacten gelegd om ook ruimte te bieden aan verenigingen of voor culturele activiteiten. Als er instanties zijn die daar belangstelling voor hebben kunnen ze contact met mij opnemen. Eventuele ideeën kunnen we dan ook mee nemen met nog concreet uit te werken verbouwplannen."

Vorig jaar is een bidbookprocedure gestart voor de verkoop van boerderij de Meijer in Neede. Een eerste procedure leverde geen biedingen op. Op de tweede bidbookprocedure werd een bieding ontvangen van Erelja B.V. (waar d'n Aoverstep onder valt) die voldoet aan de criteria uit het bidbook. De selectiecommissie heeft daarop een positief advies uitgebracht over de bieding.

Het pand is getaxeerd op 120.000 euro. Maar wethouder Anjo Bosmanweet te vertellen dat er maar één bod is uitgebracht. Door Erelja B.V. en dat bedroeg 50.000 euro. Voor dat bedrag is het pand dan ook verkocht. De plannen die er nu met de boerderij zijn zorgen ervoor dat het pand volgens haar een centrale plek in het openbare leven van Neede behoudt. Omdat het een rijksmonument betreft valt het onder de monumentenwetgeving. Onderhoud en restauratie van het monument zijn dan ook geboden aan wetten en regels.

Naast de koopovereenkomst is er een realiseringsovereenkomst. Hierin is opgenomen dat een omgevingsvergunning voor de verbouwplannen binnen twaalf maanden na overdracht wordt aangevraagd. Verder is opgenomen dat het voorgenomen gebruik uiterlijk twaalf maanden nadat de omgevingsvergunning onherroepelijk is geworden dient aan te vangen.
Hoeve 'De Meijer' stamt volgens informatie op jaartalankers uit 1735. De achtergevel van de deel is vernieuwd in 1898.

Wie wil weten wat den D'n Aoverstep zoal doet, zaterdag 22 juni is ervan 10.00 tot 16.00 uur 'Open Kijk En Doe Dag' aan de Visschemorsdijk 18.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden