Het CDA-gezelschap met als tweede en derde vooraan links Henk Jan Ormel en Annie Schreijer-Pierik. Foto: Rob Weeber
Het CDA-gezelschap met als tweede en derde vooraan links Henk Jan Ormel en Annie Schreijer-Pierik. Foto: Rob Weeber

Gelderlandtour CDA voor Europa doet Berkelland aan

BERKELLAND De locatie was symbolisch gekozen, buurtschap Oldenkotte op de grens tussen Duitsland en Nederland. Lokale, provinciale en EUREGIO-bestuurders van het CDA verwelkomden samen met de drie burgemeesters van Haaksbergen, Berkelland en Vreden twee CDA-kandidaten voor een zetel in het Europees Parlement (EP). Beide kandidaten zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Achterhoek. Annie Schreijer-Pierik komt uit Hengevelde en heeft reeds een termijn van vijf jaar in het EP achter de rug. Henk Jan Ormel komt uit Hengelo. Hij was ooit lid van de Tweede Kamer en kandideert nu voor zijn eerste termijn in het EP.

Door Rob Weeber

De ontvangst begon met een plaatselijke lunch waar fractievoorzitter Berkelland Gerard Hilhorst iedereen welkom heette. De keuze voor Oldenkotte had te maken met een sterk Europa en met een voor Nederland belangrijke handelspartner Duitsland, aldus Hilhorst. Beide EP-kandidaten kregen daarna de gelegenheid om hun kandidatuur toe te lichten. Henk Jan Ormel, destijds werkzaam als dierenarts, koos bewust voor de politiek na een uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2001. De impact van de uitbraak en de invloed van de politiek op het dagelijks leven van burgers deden hem besluiten zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. Hij was al lid van het CDA. Na tien jaar op de blauwe stoel te hebben gezeten met de portefeuille dierenwelzijn en –gezondheid, verruilde hij op verzoek van destijds het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Den Haag voor Rome, voor een baan bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. Ormel is zeer Europees georiënteerd, Nederland is een klein land en kan niet zonder Europa. Desalniettemin strijdt hij tegen de bureaucratie en geldverspilling. De maandelijkse verhuizing naar Straatsburg bijvoorbeeld zou afgeschaft moeten worden wat hem betreft. Zijn ideaal is een bijdrage te leveren aan een betere wereld voor de volgende generatie. Tevens ziet hij uit naar de samenwerking met zijn ervaren collega Schreijer-Pierik.

Annie Schreijer-Pierik is lid van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in Europa met 215 van de 751 stemmen. Zij heeft al een lange carrière in de politiek achter de rug, waaronder vijf jaar in het EP. Haar portefeuille bevat milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Schreijer-Piek pleit voor een krachtig Europa, wat mede (economische) zekerheid voor Nederland betekent. Tachtig procent van alle wetgeving in Nederland begint in Brussel, evenals het landbouw- en visserijbeleid. Een gemeenschappelijk landbouwbeleid is belangrijk voor haar. Jonge boeren bijvoorbeeld moeten meer geld krijgen om veilig voedsel te kunnen verbouwen. De kwestie biodiversiteit moet pragmatisch opgelost worden. Er moet meer evenwicht komen tussen het land bewerken en biodiversiteit, maar de boeren mogen niet in de knel komen. Schreijer-Pierik ziet ook dat Nederland te veel 'het braafste jongetje van de klas' wil spelen. Bijvoorbeeld in de CO2-discussie en het afschaffen van het gas. "Heel Europa begrijp Nederland niet als we van het gas afgaan," aldus Schreijer-Pierik, "twee derde deel van Europa stookt nog op kolen." Gezien de huidige onrust over Europa, verwacht ze dat haar komende campagne de 'hardste' uit haar carrière wordt.
Na de lunch bezocht het gezelschap twee internationaal opererende bedrijven in Neede, kermisattractiefabrikant KMG en Trios Precision Engineering. Daar werd verder gepraat over de impact van Europese regelgeving voor de lokale economie.
 

Meer berichten