Slachtoffer Youri, zijn moeder en een radeloze chauffeur. Foto: Rob Stevens
Slachtoffer Youri, zijn moeder en een radeloze chauffeur. Foto: Rob Stevens

Aanrijding in scène op camping Veldzicht Haarlo

Algemeen

HAARLO - Het kampeerseizoen is al begonnen en op de gemoedelijke SVR camping Veldzicht in Haarlo was zaterdagochtend al volop bedrijvigheid. Tegen 09.45 echter ging het mis en reed een kampeerbusje tegen een jongeman op de fiets. Vermoedelijk zat de fietser in de dode hoek van het busje toen deze het veld af wilde rijden. Gelukkig waren er op die ochtend volop mensen aanwezig met voldoende kennis van EHBO. Een eerste conclusie was dat er geen sprake was van een ernstig ongeluk.

Door Rob Weeber

Bovenstaande situatie kan zomaar gebeuren op een camping. De vraag is dan wie weet wat te doen in een dergelijk geval en vooral ook wat niet te doen. Gina Scholten is samen met haar vader eigenaar van camping Veldzicht. In 2018 deden twee verschrikkelijk voorvallen haar inzien dat adequate hulpverlening essentieel is. Eerst liep een kampeerder zware brandwonden op toen de gasfles bij het koken ontplofte. Gelukkig was er een verpleegkundige op het veld aanwezig, maar het duurde desalniettemin vijf minuten voordat het bericht tot de kantine doordrong en 112 gebeld kon worden. Met zware brandwonden is de man naar Beverwijk afgevoerd. In juni van dat jaar overleed haar moeder door een hartstilstand. "Toen mijn moeder een hartstilstand kreeg, heb ik nog geprobeerd haar te reanimeren, maar helaas heeft zij het niet overleefd. Zij was bovendien ook degene die de EHBO-diploma's had. Na die twee gebeurtenissen besloot ik om zelf cursussen voor EHBO en AED te gaan doen. Zeker op een campingbedrijf is het absolute noodzaak dat er snel en adequaat kan worden gehandeld na een voorval. Belangrijk is ook om te weten wat je niet moet doen in sommige situaties. Nog tijdens de cursussen kreeg ik het idee om meer mensen bij hulpverlening te betrekken. Ik wilde een grote oefening houden op de camping met de hulpdiensten, de gasten en omwonenden. Als je eenmaal iets gezien hebt, dan onthoud je vaak beter wat je een volgende keer moet doen. De lokale hulpdiensten zegden onmiddellijk hun medewerking toe, geweldig."

Tijdens de ochtend werden zes praktijksituaties nagebootst, waaronder de aanrijding met de fietser. Andere voorbeelden waren koolmonoxidevergiftiging in de caravan, een brandende pop, reanimatie met een pop, enkelkneuzing door een jeu de boules bal en een slachtoffer met een herseninfarct. De demonstratieoefeningen werden uitgevoerd door het Eibergse EHBO-team onder leiding van instructeur Jan Wagenmans, de Eibergse brandweer met brandweerprofessional en zoon Tom Wagenmans en de medewerkers van LOTUS (Landelijke Opleiding tot Uitbeelding van Slachtoffers). Instructeur Jan Wagenmans gaf een korte introductie en memoreerde dat veel omstanders wel filmen maar niet helpen. Voor deze ochtend had hij tenslotte nog een belangrijk verzoek aan de aanwezigen: "Niet 112 bellen als je wat ziet".
Foto: Slachtoffer Youri, zijn moeder en een radeloze chauffeur. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant