Humanitasvrijwilligers helpen bij het stroomlijnen van ontmoetingen tussen ouders en hun kinderen na een scheiding. Foto: Annemieke van der Togt
Humanitasvrijwilligers helpen bij het stroomlijnen van ontmoetingen tussen ouders en hun kinderen na een scheiding. Foto: Annemieke van der Togt

Een kind heeft recht op beide ouders

Algemeen

ACHTERHOEK - Scheiden doet lijden is een oud gezegde, maar zeker niet achterhaald in een tijd waarin een op de drie koppels uit elkaar gaan. Kinderen zijn daarbij vaak letterlijk het kind van de rekening. Hoewel zeker niet iedere echtscheiding een beroerde omgangsregeling tot gevolg heeft, is het geen uitzondering dat een kind (bijna) wordt weggehouden bij een van de ouders. Al sinds 1945 zet de vrijwilligersvereniging Humanitas zich in voor onder meer een goede omgangsregeling tussen ouders. De vereniging is sinds enkele jaren ook in Achterhoek actief.

Door Rob Weeber

Humanitas is een landelijke vrijwilligersvereniging en vanuit 80 afdelingen actief betrokken bij sociale vraagstukken in de samenleving als 'Omgaan met rouw en verlies', 'Een fijne jeugd hebben' en 'Over opvoeden en ouderschap'. Binnen deze laatste categorie valt ook de Humanitas BOR-activiteit, de Begeleide Omgangsregeling. Dit is een regeling waarbij vrijwilligers gescheiden ouders helpen met het vinden en inregelen van werkbare afspraken omtrent opvoeding en zorg voor de kinderen. Gemiddeld duurt de ondersteuning drie tot zes maanden, waarbinnen de betrokkenheid van de vrijwilliger langzaam afgebouwd wordt. Voorwaarde is wel dat er een resultaat is bereikt. Uiteindelijk gaat het om de positie van het kind.

Jacqueline Kremer is consulent Achterhoek van de Humanitas BOR-activiteit en leidinggevende van de coördinator Achterhoek. "Gescheiden ouders en kinderen vormen een kwetsbare doelgroep in de samenleving en daarom heeft Humanitas destijds de BOR activiteit bedacht, speciaal voor ouders met kinderen die moeite hebben om samen een passende omgangsregeling voor de kinderen te treffen. In Twente zijn we al sinds 2006 actief, in de Achterhoek pas sinds enkele jaren. Het traject is laagdrempelig en uit twee stappen opgebouwd. We werken met een betaalde coördinator in de Achterhoek die met beide ouders apart het eerste gesprek voert. Doel van het gesprek is een maatwerkoplossing te zoeken waarin beide ouders vertrouwen hebben. Uitkomst van het gesprek kan zijn dat er een vrijwilliger wordt ingeschakeld die de eerste tijd aanwezig is bij de ontmoeting tussen ouders en het kind. Eventueel kan dit op een neutrale, veilige plek zijn, zoals een openbare ruimte. De betreffende vrijwilliger zorgt voor het nakomen van de afspraken en voor een veilige en ontspannen sfeer. Hij of zij wordt ondersteund door de betreffende coördinator. In 2018 hebben in de Achterhoek zo'n 36 bemiddelingen plaatsgevonden. We hopen echter dat deze informatie tot meer duidelijkheid omtrent het bestaan van de regeling bijdraagt en tot meer bemiddelingen. Hoe eerder ouders de stap naar de Humanitas BOR activiteit zetten, des te beter het is voor het kind."

Op woensdag 5 juni wordt een dialoogbijeenkomst georganiseerd rondom de Humanitas BOR-activiteit. Iedereen die met het onderwerp te maken heeft, in de privésfeer of beroepsmatig (zorgorganisaties, scholen, bedrijven en particulieren), is welkom. De bijeenkomst is bij CVJO, Brink 22, Eibergen. Aanvang 19.30 uur. 

Binnen de Achterhoek kunnen gescheiden ouders zich wenden tot coördinator Bianca Beks-Leussenkamp. Zij is de uitvoerende coördinator voor dit traject en wordt ondersteund door de vrijwilligers. Zij is bereikbaar via e-mail b.beks-leussenkamp@humanitas.nl of tel. 06 - 534 96 119. Op de website is meer informatie te vinden over de activiteiten van Humanitas, en dus ook over de BOR-activiteit.


www.humanitas.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant