Uitzicht over het perceel Diepenheimseweg 29, richtin de de Needse Berg. Foto: Rob Weeber
Uitzicht over het perceel Diepenheimseweg 29, richtin de de Needse Berg. Foto: Rob Weeber

College stemt in met nieuwe bestemming aan Diepenheimseweg

Algemeen

NEEDE - Het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor een agrarisch perceel aan de Diepenheimseweg 29 in Neede. Het plan behelst een agrarisch bedrijf met akkerbouw en veehouderij.

Door Rob Weeber

De grootste angst van de buurt was de komst van een megavarkensstal aan de Diepenheimseweg 29, met als argument niet alleen de verwachte stankoverlast, maar zeker ook het karakter van het gebied en het 'beschermde', vrije uitzicht richting De Berg. De dreiging van de stal werd mede veroorzaakt doordat de bestemming voor het perceel nog onder het oude bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening 1987' viel. Maart 2018 nam de gemeente een voorbereidingsbesluit tegen de komst van de varkensstal met daaraan gekoppeld de eis dat er binnen een jaar een nieuw bestemmingsplanontwerp ter inzage moest liggen. Dat besluit betekende een vertraging in de plannen voor de varkenshouderij. Eind 2018 zag de eigenaar van het perceel af van de varkensstal, maar diende een aanvraag in voor een agrarisch bedrijf met akkerbouw en veehouderij (15 paarden en 30 koeien), met bijbehorende gebouwen. Deze aanvraag vormde de blauwdruk voor het nieuwe ontwerpbestemmingsplan dat tussen 9 maart en 16 april ter inzage lag. Het nieuwe plan regelt een verkleining van het agrarisch bouwvlak en beperkt daarmee de bouwomvang op het perceel. In het ontwerp is rekening gehouden met de buurtbewoners. Er kunnen tevens extra planregels opgesteld worden met betrekking tot overlast van hemelwater en gebruik van mestopslag en spoelplaats. Gedurende de inzageperiode zijn 23 brieven met zienswijzen ingediend, welke hebben geleid tot de verkleining van het bouwplan.

Nu het college met het plan heeft ingestemd, is het aan de raad om op 25 juni een definitief besluit te nemen over het nieuwe bestemmingsplan 'Buitengebied, Diepenheimseweg 29 Neede 2019'. Zegt de raad ja, dan betekent dit doorgaan van de ingediende plannen, maar tegelijkertijd ook het vervallen van het oude bestemmingsplan 1987. Zegt de raad nee tegen de plannen, dan vervalt het perceel automatisch weer onder het oude bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening 1987'. Feitelijk kan er dan weer een aanvraag worden ingediend voor een mega-varkensstal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant