Bert Woudstra vertelt over zijn herinneringen aan de oorlog. Foto: Sonja Grooters
Bert Woudstra vertelt over zijn herinneringen aan de oorlog. Foto: Sonja Grooters (Foto: )

Wisselende voordeuren, een echt gebeurd verhaal over de oorlog

NOORDIJK - Vrijdag 14 juni heeft Bert Woudstra aan groep 7 en 8 van de Tormijnschool verteld hoe het leven voor hem was als kind in de oorlog. Bert Woudstra, 87 jaar, geeft lezingen aan onder andere basisschoolleerlingen om hen te laten beseffen wat een geluk wij in Nederland hebben dat we in een vrij land leven.

Bert Woudstra is van Joodse komaf, hij heeft de oorlog als kind bewust meegemaakt. Zijn presentatie heette 'Wisselende voordeuren', omdat hij tijdens de oorlog dertien keer ergens heeft ondergedoken gezeten. De angst om ontdekt te worden, de eenzaamheid omdat hij niet bij zijn moeder was en omdat hij niet met andere kinderen kon spelen, bracht hij zeer goed onder woorden.
Hij vertelde dat hij als jongetje vanuit zijn slaapkamerraam op het onderduikadres door de vitrage keek naar de spelende kinderen in de tuin. Omdat er kinderen bij waren die niet mochten weten dat hij daar zat, mocht hij niet meespelen. Hij heeft daar als kind heel wat tranen om gehad.
Ook vertelde hij over de keren dat zijn onderduikadres was verraden en het geluk dat hij heeft gehad dat er zulke lieve mensen waren die hem telkens weer het leven hebben gered door hem een veilige plek te geven.
De vader van Bert werd opgepakt tijdens een razzia, echter na de oorlog drong het besef pas echt tot hem door dat zijn vader de oorlog niet had overleefd.
De kinderen van groep 7/8 hebben ademloos geluisterd en mochten na afloop vragen stellen. Daaruit bleek dat ze zich heel goed konden inleven in het verhaal dat Bert Woudstra zo duidelijk had verteld. De kinderen stelden vragen als: 'Was u erbij toen uw vader werd opgepakt?', 'Wat waren de liefste mensen waar u bent ondergedoken?', 'Had u na de oorlog nog last van de oorlog?'
Naast het eigen verhaal legde Bert Woudstra ook een link naar het heden, naar vluchtelingen en het discrimineren van mensen om hun uiterlijk, geloof of seksuele geaardheid. Zijn missie is de jeugd duidelijk te maken welke gevaren dit kan opleveren en dat we er samen voor moeten zorgen in vrede met elkaar te leven.
De kinderen van de Tormijnschool zullen maandag een bezoek brengen aan kamp Westerbork waar ze het museum bezoeken en met een gids het voormalig kampterrein zullen gaan bekijken.

Meer berichten