De jubileumcommissie van de buurtvereniging Lochuizen. Foto: Rob Stevens
De jubileumcommissie van de buurtvereniging Lochuizen. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Honderd jaar buurtvereniging Lochuizen

LOCHUIZEN - De buurtvereniging Lochuizen viert dit jaar haar honderdjarig jubileum. De officiële oprichting in 1919 gebeurde in Café Schepers, destijds het hart van de buurtschap Lochuizen waar sindsdien ook de jaarlijkse kermis plaatsvond. Het café is niet meer. Maar op diezelfde plek vinden nog steeds elk jaar de Lochuizer zomerfeesten plaats. Zo is het ook dit jaar 28 tot en met 30 juni de plek waar het jubileum gevierd wordt.

Door Rob Stevens

Ria Emaus, Jan Roerink, Henriette Bomer en Henk Slagman zijn als jubileumcommissie verantwoordelijk voor de organisatie van het jubileumevenement op het perceel in de hoek van de Diepenhemseweg en de Oude Deldense weg. De familie Voortman, de schoonfamilie van Ria Emaus, heeft het terrein geschonken aan de buurtvereniging. "Om zo de buurtschap met een eigen terrein voor festiviteiten, zoals de zomerfeesten maar ook het paasvuur en andere activiteiten, levendig te houden", verklaart Ria.

Henriette: "Vrijdagmiddag starten we in de tent met het Naober- en Bedrijvenbuffet. Maar de officiële start van het weekend valt vrijdagavond om 19.00 uur gelijk met het eerste schot van burgemeester Joost van Oostrum bij het vogelschieten. Voor dit onderdeel zijn alle oud-koning(inn)en van voorgaande jaren ook uitgenodigd."
Tegenwoordig wordt er op de vogel geschoten. Degene die hem 'naar beneden schiet' mag zich dan een jaar koning noemen. Bij de allereerst editie van het buurtfeest in 1919 kwam er ook al een geweer aan te pas. De scheidsrechter van het gekostumeerde voetbalwedstrijd had destijds een jachtgeweer bij zich om de wedstrijd in goede banen te leiden.
Henk: "Zaterdag vanaf 16.00 uur is de receptie waarvoor iedereen die zich op de een of andere manier met Lochuizen verbonden voelt, nadrukkelijk wordt uitgenodigd. Er gebeurt hier natuurlijk veel waar ook mensen die niet direct in de buurtschap woonachtig zijn bij betrokken zijn. Denk aan de voetbalvereniging, het paasvuur, het Naoberhoes, het kerkepad, de ouderensociëteit Lochsoos, et cetera. Officieel hoort zelfs een deel van Neede tot de buurtschap Lochuizen. Maar Lochuizen zelf heeft zo'n 350 gezinnen. We verwachten dit weekend daarom toch wel zo'n 200 tot 250 bezoekers."
Op de middagen van het weekend is er veel sport en spel en ander vertier, waaronder zondag om half twee een rit met oldtimers. De avonden is er muziek en dans. Nog een week te gaan. De grote toegangsdeur tot het terrein is er al. De contouren voor de plek waar waterpartijen komen zijn zichtbaar. Voor de naoberspelen, ongetwijfeld. Of als verkoeling voor de beachvolleyballers. De feesttent zal deze week worden opgezet. Dan is alles gereed voor een weekend plezier. Om de samenhang in de buurtschap te bevestigen.

Meer berichten