Eric Wewerinke op De Fontein in Eibergen. Foto: Rob Stevens
Eric Wewerinke op De Fontein in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Zwarte golven: boek van oud-Eibergenaar naar waar gebeurd verhaal

Algemeen

EIBERGEN - Soms maken twee mensen iets mee dat hen voor de rest van hun leven met elkaar verbindt. Zo is dat ook met oud-Eibergenaar Eric Wewerinke en Tatiana van der Vaart. Beiden werden door de miljonair Robert gevraagd hem te vergezellen op zijn tocht om een jacht vanuit Scheveningen naar Corfu over te zeilen. Het onschuldig begin van een verhaal dat langzamerhand ontaardt in een bizarre en angstwekkende reis. Eric heeft er een boek over geschreven: Zwarte Golven.

Door Rob Stevens

Eric (1973) ontmoet Tatiana op een trip door India. Hij is weer op zijn kamer in Groningen als Tatiana hem belt en vraagt of hij samen met haar iemand wil vergezellen op een zeiltocht van Scheveningen naar Corfu. Dat is het begin van en avontuurlijke zeiltocht, samen met de miljonair Robert die uiteindelijk voor Eric de aanleiding vormt voor het boek Zwarte Golven met de hoofdpersonen Tim, Julia en Robert.

Eric: "De zeiltrip in 1994 heeft uiteindelijk tweeëneenhalve maand geduurd. De eerste kennismaking met Robert is leuk. Hij blijkt een enthousiaste, charismatische man. Je moet weten dat ik dan geen enkele zeilervaring heb. Maar op die leeftijd ben je in voor elk avontuur. En je vertrouwt op de ervaring van je opdrachtgever. Je trekt zo'n tocht intensief met elkaar op. Langzamerhand leer ik Robert steeds beter kennen. Dat proces is de insteek voor dit boek geworden. Hoe ik langzamerhand achter de angstige afwijkingen van Robert kom. Hij blijkt achterdochtig en laat Julia en mij bijvoorbeeld geen moment alleen tijdens de reis. Hij gaat met keelpijn naar bed als we midden in een ziedende storm terecht komen. Op korte afstand ontvangen we noodberichten van een tanker in nood. Maar ons jacht is veel te klein om dan wat te kunnen doen. Je moet je voorstellen dat je in zo'n situatie terecht komt met nul zeilervaring. Ik heb doodsangsten uitgestaan. En als Tatiana en ik midden op zee even verkoeling zoeken met een duik in het water, vaart Robert verder en laat ons gewoon achter."

Psychopaat
"Robert blijkt tijdens de reis steeds meer de trekken van een psychopaat te hebben. Het is in dat verband leuk te weten dat de hoogleraar forensische psychiatrie, Hjalmar van Marle, mijn boek aanprijst als 'Levensecht, meeslepend, verstikkend en waarachtig geschreven'. Om het voor mensen die het boek willen lezen niet te verpesten, kan ik in dit interview niet uit de doeken doen hoe onze trip is afgelopen, of we Corfu hebben gehaald. En hoe het Robert verder vergaan is. Dat staat allemaal in het boek beschreven. Ik heb er deskundigen over gesproken die het boek bijna als een handleiding zien hoe je een psychopaat kunt herkennen. Er zijn maar weinig boeken die dat op deze manier beschrijven."

Eric zag in het verhaal eigenlijk meteen al het materiaal voor een boek of film. Maar pas drie jaar geleden overheerst de gedachte: "Als ik het nu niet doe dan komt het er nooit meer van." Het boek Zwarte Golven is sinds 27 mei op de markt. Natuurlijk nam Tatiana van der Vaart uit handen van Eric het eerste exemplaar in ontvangst. Eric heeft bij het schrijven veel aan de uitgever en begeleidende redacteur gehad. De redacteur heeft er bijvoorbeeld op aangedrongen het waargebeurde verhaal op onderdelen zelfs minder extreem te maken om zo de geloofwaardigheid ervan te vergroten.

Eric woont in Amsterdam, waar hij marketeer is. Hij is ruim drie jaar met het boek bezig geweest. Hij groeide op in Nieuwkoop vlakbij Amsterdam voordat hij op zijn tiende met zijn ouders naar Eibergen kwam. In Haaksbergen haalde hij zijn VWO-diploma. Voor zijn studie vertrok hij naar Groningen en daarna naar Amsterdam.

Geschreven op De Fontein
Als kind had hij moeite met de overgang van het westen naar Eibergen. Maar de rust en de natuur blijken belangrijk voor het schrijven. Het boek is grotendeels tot stand gekomen op camping De Fontein in Eibergen waar zijn moeder een chalet heeft.
Zwarte golven, psychologische en autobiografische thriller, uitgeverij Water. Het boek is te koop bij boekhandel Gellekink in Eibergen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant