TrekkerTrek in Neede. Foto: PR
TrekkerTrek in Neede. Foto: PR

Trekkergeweld bij Jong Gelre Neede

Algemeen

Jaarlijkse trekkertrek-wedstrijd al voor de 25ste keer

NEEDE - Twee banen van elk honderd meter lang en tien meter breed: op het erf van de familie Tijert in Noordijk brullen op zaterdag 13 juli de tractormotoren in de jaarlijkse trekkertrek-wedstrijd van Jong Gelre Neede. Het is een jubileumwedstrijd: de 25ste.

Om 12.30 uur gaat de eerste trek van start, en daarna staan de rest van de zaterdagmiddag en een deel van de avond in het teken van de ronkende tractoren die één voor één hun krachten zullen showen. Rond de honderd deelnemers doen een gooi naar de prijzen, die er in verschillende klassen te verdienen zijn. Die worden 's avonds in de schuur uitgereikt en dan is er gelegenheid om gezellig na te praten en te proosten op de winnaars. De wedstrijd vindt – ook al bijna traditiegetrouw - plaats bij de familie Tijert aan de Noordijkerveldweg 12. Net als vorig jaar heeft de organisatie gekozen voor twee banen.
De Agrarische Commissie die 25 jaar geleden begon met de trekkertrek is inmiddels opgegaan in het algemene bestuur van plattelandsjongerenvereniging Jong Gelre Neede. Het algemeen bestuur vormt samen met enkele zeer actieve en deskundige leden het trekkertrek-bestuur. Jong Gelre Neede is een jongerenverenging: de leden, op dit moment zo'n 85, zijn tussen de 15 en 35 jaar. Op deze dag zijn veertig tot vijftig van hen actief om het evenement goed te laten verlopen. Iedereen kan daarbij zijn eigen kennis, kunde en talent inzetten, want er zijn mensen nodig voor het opzetten van het wedstrijdschema, het maken van de vrijwilligersindeling, het aansluiten van elektra, andere opbouwwerkzaamheden tot het verzorgen van eten en drinken.

Trekkertrek
Bij de trekkertrek draait alles om krachtmeting. Het is in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan in Noord-Amerika. Agrariërs testten onderling wie de sterkste tractor had. Dit werd destijds bepaald door het verslepen van keien. In de loop van de tijd hebben de keien plaatsgemaakt voor een aanhanger die versleept moest worden. En deze aanhanger is inmiddels getransformeerd tot de huidige 'sleepwagen'. In het weiland van de familie Tijert gaan de tractoren met de sleepwagen, om beurten, proberen om zo ver mogelijk te komen. De sleepwagen wordt zo ingesteld, dat deze naarmate de afgelegde afstand groter wordt steeds meer weerstand biedt doordat het gewicht op de sleepwagen naar voren schuift. Des te groter/zwaarder de tractoren zijn, des te sterker zijn ze vaak ook. Om een eerlijke strijd te krijgen worden de tractoren ingedeeld in gewichtsklassen. Elke klasse heeft uiteindelijk een eigen winnaar.

Boerenklasse
Er doen allerlei trekkers mee. Niet-aangepaste trekkers, die zo uit de schuur van een boer of loonwerker komen, of juist trekkers waar maanden aan gesleuteld is. Daarnaast zijn er de (hobby) sportklasses en de pro-stocktrekkers. Deze tractoren zijn speciaal voor de trekkertrek (om)gebouwd en zorgen voor een hoop spektakel op de baan.
Om 12.30 uur staan de trekkers uit de eerste klasse klaar om de sleepwagen zo ver en zo snel mogelijk tot aan de 100 meter te trekken. De toeschouwers kunnen tijdens de wedstrijden genieten van een drankje en een hapje. Voor de kinderen zijn er een springkussen en een grote zandbak aanwezig. Vanwege de feestelijke 25ste editie zorgt Jong Gelre Neede voor extra activiteiten op het terrein. De entree bedraagt 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

www.jonggelreneede.nl

TrekkerTrek in Neede. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant