Jamkoningin van 2018: Maud. Foto: Natalie Vijlbrief.
Jamkoningin van 2018: Maud. Foto: Natalie Vijlbrief.

Een traditie tijdens de zomervakantie: de Jammarkt

Neede – Op woensdag 21 augustus wordt de 29ste editie van de Nationale Jammarkt gehouden. Deze markt, die volledig om jam en fruit draait, is al jaren een groot succes en trekt vele duizenden bezoekers. De Nationale Jammarkt, begonnen in 1990, is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een groot evenement met marktkramen met jamgerelateerde producten, entertainment en de onthulling van de Jamkoningin.

Op de markt is niet alleen maar jam te vinden. De Jammarkt is gericht op alles rond zomers zoetigheid. Bijvoorbeeld chutneys, gelei, marmelade, ijs, honing, mosterd en thee. Ook producten om jam te maken en om te koken met fruit. Er is een grote verscheidenheid aan marktkramen te vinden. Sommige standhouders zijn nieuw, anderen komen al meer dan 25 jaar naar Neede om hun lekkernijen te laten proeven.

Entertainment

De Nationale Jammarkt wordt opgeluisterd door verschillende artiesten. Zo zijn er onder andere steltenlopers op de markt, evenals een chansonzangeres, een volkszanger en een groot koor. Daarnaast houdt de Needs Gymnastiek Vereniging (NGV) in de ochtend verschillende demonstraties en kan er door kinderen op een baan gesprongen worden. Vanaf 12.30 uur kan men buik glijden op een ingesmeerde baan met jam. 'Glij mee met NGV' is georganiseerd door NGV.

De Jamkoningin

Al jaren heeft de Nationale Jammarkt Neede een echte koningin: De Jamkoningin. Dit jaar neemt de 25ste Jamkoningin Maud afscheid van haar zetel en draagt ze deze over. Om 11.00 wordt op het podium de Jamkoningin van 2019 bekend gemaakt. De rest van de dag loopt de koningin rond op de Jammarkt om op foto's te gaan met standhouders en bezoekers.

De Jammarkt is van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van Neede. Kijk voor meer informatie op de website: www.jammarkt.nl.

Meer berichten