Oogsten zoals dat vroeger ging bij de Piepermolen. Foto: PR
Oogsten zoals dat vroeger ging bij de Piepermolen. Foto: PR (Foto: )

Oogstdag bij Rekkense Piepermolen

REKKEN - De Rekkense Piepermolen is op zaterdag 27 juli weer het middelpunt van de Oogstdag-viering met als thema 'Van graan naar brood'. De Stichting Vrienden van de Piepermolen organiseert dit evenement om het andere jaar. Als de weergoden roet in het eten gaan gooien wordt de viering uitgesteld tot zaterdag 3 augustus.

Vanaf 10.30 uur zorgen de vrijwillige molenaars ervoor dat de wieken - bij voldoende wind uiteraard - draaien. Zo mogelijk zullen zij ook graan malen. Daarbij staan ze open voor vragen van belangstellenden.
's Morgens wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat gebeurt met een door het paard voortgetrokken maaimachine, maar ook met de 'zig', een soort handzeis. De boeren en boerinnen die op het land werken zullen de roggehalmen op schoven zetten. Rond 11 uur gaan ze de schoven dorsen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Dit doen zij met de dorsvlegel, maar ook met een originele dorsmachine.
Rond 13.00 uur is het vespertijd. De boeren en boerinnen kunnen dan, zoals dat vroeger ook gebeurde, op het land even koffie en brood nuttigen.
Voor de bezoekers zijn er zoals gebruikelijk heerlijke pannenkoeken van op de Mallumse Molen gemalen pannenkoekmeel. De bakker bakt in de buitenoven verse bollen die voor aan de kraam te koop zijn. En zoals altijd is de Rekkense folkloristische dansgroep 'De Plaggenmeijers' weer van de partij. De dansers zullen rond 11.30, 12.30 en 13.30 uur enkele dansen demonstreren.
Op het terrein rond de molen aan de Rekkenseweg worden voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld. De toegang tot de molen en alle bijkomende activiteiten is vrij. Rond 16.00 uur zijn de activiteiten ten einde.

Meer berichten