Eline en Herman, de jongste en oudste deelnemer van HelemaalGroen.nl. Foto: Jaap de Boer.
Eline en Herman, de jongste en oudste deelnemer van HelemaalGroen.nl. Foto: Jaap de Boer. (Foto: )

Eline en Herman: twee enthousiaste deelnemers van HelemaalGroen.nl

RUURLO - HelemaalGroen.nl kent al vele deelnemers. Twee enthousiaste 'schoonmakers' zijn Eline Scholt, 8 jaar, en Herman Arentsen, 81 jaar. Met app.helemaalgroen.nl wordt meteen via een GPS-Strava-koppeling op de kaart zichtbaar waar de deelnemer zwerfvuil heeft opgeraapt. Dat motiveert anderen en ook de gemeente die een analyse kan maken van de 'groene' en 'bruine' gebieden, om daar verder wat mee te doen.

Herman Arentsen, 81 jaar: "Ik was direct zo enthousiast over HelemaalGroen, dat ik speciaal daarvoor een smartphone aangeschaft heb om mee te doen. Ik zoek vaak bewust de meest bevuilde plekken rondom Ruurlo op om die op te schonen. Zakken vol breng ik dan naar een container op het gemeentedepot." Herman doet dit werk al wel twintig jaar, dat kan nog niet gezegd worden van Eline Scholte, 8 jaar, maar die is net zo fanatiek. "Ik snap niet dat mensen dat allemaal weggooien. Ik loop of fiets elke vrijdagmiddag van mijn school in Barchem naar huis en merk wel dat ik steeds minder afval vind." Eline houdt een vlog bij op 'Je bent een Ruurloër als....', waarin ze op ontwapende wijze het zwerfvuil probleem verduidelijkt.

"In het begin vind je altijd veel zwerfvuil", zegt Jaap de Boer, "maar in de loop van de tijd wordt het minder, en dat komt omdat de oude troep dan weg is en je alleen maar weghaalt wat er in die tussentijd bijkomt, het wordt echt schoner." Jaap de Boer is de initiatiefnemer van app.HelemaalGroen.nl, die het traject registreert van de zwerfvuilraper, wat als en groen lijntje te zien is op een gemeenschappelijke kaart. Er zijn vast meer mensen die hun best doen om Ruurlo schoon te maken, alleen die moeten zich nog wel even aanmelden, vinden de jongste en de oudste deelnemer van Ruurlo. "We hebben versterking nodig om RuurloHelemaalGroen te maken. Alleen kan je niet veel en samen bereik je dat wel, zonder enige verplichting een steentje bijdragen aan je eigen schone omgeving."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden