Dr. Renne Gerritse, zoals gewoonlijk typend met één vinger. Foto: Lydia ter Welle
Dr. Renne Gerritse, zoals gewoonlijk typend met één vinger. Foto: Lydia ter Welle

De dokter 'met de grote handen' gaat met pensioen

Algemeen

Gynaecoloog Dr. Renne Gerritse stopt na 'een half leven' als gynaecoloog

Door Lydia ter Welle

WINTERSWIJK – Op 16 augustus werkte hij zijn laatste dag als gynaecoloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Dan heeft dr. Renne Gerritse er 32 ½ jaar als gynaecoloog (en ruim 40 jaar als arts) opzitten, waarvan ruim 21 jaar in Winterswijk.

Tienduizend baby's
"Ik heb – op een week of drie na - de helft van mijn leven gewerkt als gynaecoloog. Nu ik 65 jaar ben, vind ik het mooi geweest. Ik heb genoeg hobby's en bezigheden om mijn dagen te vullen", aldus Gerritse. Velen zullen hem herinneren als 'die dokter met de grote handen'. "Of als die dokter die maar met één vinger typt", lacht de gynaecoloog, die gedurende zijn carrière zo'n tienduizend baby's ter wereld hielp brengen. "Ik begon mijn carrière in het ziekenhuis in Gorinchem, toevallig ook een Beatrixziekenhuis. Ruim 21 jaar geleden was er een vacature in het SKB. Ik kende de collega's hier, kende de streek, en besloot in het voorjaar van 1998 naar Winterswijk te verkassen. Van die keuze heb ik geen spijt gehad. Het is hier goed wonen en het was ook een heerlijk ziekenhuis om te werken. Het is een goed ziekenhuis, waar de lijnen kort zijn. De kracht van dit ziekenhuis is júist de kleinschaligheid, en de saamhorigheid", aldus Gerritse.

Meer gespecialiseerd
Gerritse is opgeleid als 'allrounder': een gynaecoloog die alle facetten van de praktijk beheerst. "Tegenwoordig is het gebruikelijk dat een gynaecoloog zich specialiseert in één van de vier facetten van het vak. Dat zijn verloskunde, goedaardige gynaecologische operaties, oncologie en voortplantingsgynaecologie. Tegenwoordig gaan de 'ingewikkelde' zaken bijna altijd naar academische ziekenhuizen. Neem een geval als eierstokkanker: dat kom je in een klein ziekenhuis als dit maar weinig tegen. Dan is het goed dat je wel de diagnose kunt stellen, maar voor de behandeling kunt doorverwijzen naar artsen die daar veel meer ervaring mee hebben. Hier in het SKB is daarvoor van oudsher al een uitstekende samenwerking met Nijmegen. Zo gaan al jaren te vroeg geboren baby's naar Nijmegen, en steeds vaker al wordt de zwangere met een groot risico op vroeggeboorte uit voorzorg doorverwezen naar Nijmegen." Gerritse noemt deze ontwikkeling 'begrijpelijk': "Het is goed om behandelingen te laten verrichten door de arts die er meer ervaren in is."

Hij ziet wel meer veranderingen. "Toen ik nog in Gorinchem werkte, wilden de aanstaande ouders bij een echo altijd al graag het geslacht van de baby weten. Terwijl dat toen, met de veel minder geavanceerde apparatuur van toen, best lastig was om vast te stellen. De kans was reëel dat je je vergiste, dus ik was bijna blij dat de patiënten hier in de Achterhoek het niet wilden weten. Dat was toen een opmerkelijk verschil tussen het westen en het oosten van het land. Maar nu is het anders, hoor: nu willen vrijwel alle ouders graag weten of de verwachte baby een jongetje of een meisje wordt."

Vrij nieuw is de veel nauwere samenwerking met de verloskundigen die een jaar of acht geleden tot stand kwam. "Dat werkt goed, maar het betekent ook dat we nu veel meer protocollen en richtlijnen hebben. Voor van alles en nog wat is vastgelegd hoe te handelen. Zo van: als er dit gebeurt, handelen we zo, en als de kans daarop zoveel procent is, doen we het zus. Dat gaat een beetje ten koste van de creativiteit waarover je voordien als arts moest beschikken, en dat vind ik wel eens jammer. Hoewel de samenwerking prima verloopt, en goed werkt."

Promotie
Als Renne Gerritse tijdens zijn opleiding had moeten kiezen voor een specialisatie, was dat waarschijnlijk de richting van de oncologische gynaecologie, of misschien vruchtbaarheidsgynaecologie geworden. Vanwege die interesse is hij nog op gevorderde leeftijd gestart met wetenschappelijk onderzoek, met als doel te promoveren. "Mijn onderzoek lag op het raakvlak van oncologie en vruchtbaarheidsgynaecologie. Ik heb onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de eierstokken van – met name jonge - vrouwen met kanker in te vriezen. Als die vrouwen de behandeling tegen kanker, bijvoorbeeld met chemotherapie, met goed gevolg hebben doorstaan, is er voor hen toch nog een mogelijkheid om zwanger te worden. Op dat onderzoek ben ik zes jaar geleden gepromoveerd. Daar ben ik best trots op.

'De kracht van dit ziekenhuis is júist de kleinschaligheid'

En ik ben heel blij met het SKB, dat het me mogelijk maakte om gedurende zeven jaar wetenschappelijk onderzoek te doen naast mijn fulltime baan in het ziekenhuis, wat uiteindelijk heeft geleid tot deze positieve bijdrage: kans op een zwangerschap voor vrouwen na een behandeling tegen kanker."

Met de motor door de gangen
Wat hem ook bijzonder raakte, was de wijze waarop collega's en teamleden van het SKB meeleefden. Al tijdens het onderzoek, maar ook bijvoorbeeld door met een bus vol SKB'ers af te reizen naar het plechtige moment van de promotie in Nijmegen. "Heel bijzonder was de lipdub, het filmpje, dat mijn 'fans' uit het SKB hadden gemaakt ter ere van mijn promotie. Ze hebben er zelfs voor met een motor - ik ben groot motorliefhebber - door de gangen van het ziekenhuis gereden. Wat daar allemaal niet voor geregeld moest worden! Maar ze kregen het voor elkaar. Geweldig vond ik dat!"

Zo kijkt doctor Renne Gerritse, gynaecoloog, met genoegen terug op zijn tijd in het SKB en in de Achterhoek. "Ik durf mezelf nog geen Achterhoeker te noemen, maar ik voel me hier wel heel erg thuis!"
Op vrijdag 6 september is er een afscheidsreceptie voor Renne Gerritse, in het restaurant van het SKB, van 14.00 tot 15.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant